L'immobiliari veu brots verds, però tancarà 2020 amb la inversió més baixa dels darrers sis anys

El sector va recuperar un 22% de la inversió entre juliol i setembre respecte al trimestre anterior

Javier Melguizo
Bolsamania | 08 oct, 2020 18:01
ep economiavivienda- los portales inmobiliarios preven moderacionlos precios
IMAGEN DE ARCHIVO

El sector immobiliari entrelluca 'brots verds' després de recuperar un 22% de la inversió entre juliol i setembre respecte al trimestre anterior, fins a situar-la en 1.439 milions d'euros. No obstant això, no sembla suficient per a reprendre els nivells previs a la pandèmia abans que finalitzi l'any. L'expectativa de la consultora CBRE és que 2020 tanqui amb una inversió d'uns 8.000 euros, el volum més baix dels últims sis exercicis.

De complir-se aquesta previsió, suposarà una reducció del 30% en comparació amb els gairebé 12.700 milions que va captar el 2019. De moment, en els nou primers mesos del present exercici, l'immobiliari espanyol va aconseguir un total de 6.821 milions en termes agregats (4.200 milions en el primer trimestre, 1.182 milions en el segon i 1.439 milions en el tercer).

La recuperació durant el tercer trimestre mostra "que els inversors estan sortint de l'estat de 'wait&see' (espera i veuràs) en el qual s'havien instal·lat els últims mesos", apunta la directora d'Estudis de CBRE España, Lola Martínez Brioso. "Aquestes xifres, juntament amb l'augment d'interès per part de potencials inversors i la reactivació de transaccions i operacions, ens fan preveure que la lleugera recuperació continuarà en el quart trimestre", remarca aquesta experta.

RECUPERACIÓ DE LA INVERSIÓ EN OFICINES

Sorprèn que, enmig de l'auge del teletreball, el segment d'oficines hagi captat la major inversió entre juliol i setembre. En total, van anar 484 milions, que suposen el 33% del muntant total registrat durant aquest període. A més, ha triplicat els nivells del trimestre anterior, encara que també és cert que tot el país va estar confinat entre abril i juny, com a mesura per frenar l'avanç de la pandèmia del coronavirus.

"Des de març hem tingut una aturada deguda a la crisi sanitària, encara que no va ser una aturada total, ja que arrossegàvem inèrcies del primer trimestre que la Covid-19 no va aturar", explica el conseller director Capital Markets CBRE España, Mikel Marco Gardoqui. No obstant això, la previsió és que continuï la recuperació fins a final d'any, gràcies a "la major confiança de l'inversor i la recuperació econòmica", sosté.

Per darrere del mercat d'oficines es troba el 'retail', encara que en el seu cas la recuperació és més moderada. Aquest sector va obtenir 460 milions, en línia amb els 488 milions que havia captat ja en el segon trimestre. També cal destacar que és el segment amb un volum més alt d'inversió des que va començar l'any, amb un total de 1.975 milions, superant ja els 1.556 milions que va captar al llarg de tot l'exercici 2019.

Per part seva, el residencial acumula 1.800 milions en el que portem d'any, erigint-se com el segon mercat amb major inversió. D'aquesta manera, està a punt d'aconseguir els nivells de l'any passat, gràcies a l'auge dels sectors 'Multifamily' i 'Built to Rent' (BTR).

I en sector industrial i logístic s'han invertit entorn a 620 milions, la qual cosa suposa més d'un 50% menys que el total d'anys anteriors, situant-se, fins i tot, en valors similars als aconseguits en 2016. "Tenim pressió inversora, però ens falta producte. Els propietaris d'aquesta mena d'actius solen ser empreses que no volen desprendre's d'ells perquè són conscients de les bones rendibilitats que els estan generant en aquests moments", detalla el director nacional d'Industrial i Logística CBRE España, Alberto Larrazábal.

contador