El ien i el franc suís tornen a ser els favorits per la crisi de Corea del Nord

El dòlar es manté pressionat contra tots els seus rivals

  • L'euro es manté impassible i només té ulls per Draghi
Noemí Jansana
Bolsamania | 05 set, 2017 11:59
cbdolaryen123

Tensió màxima en la crisi de la península de Corea que provoca un comportament al mercat de les divises que ja ens és familiar. Les vendes del dòlar enfront de les monedes considerades refugi, com el ien i el franc suís han tornat a dominar l'ànim dels inversors, però a diferència del que ha passat durant la jornada del 29 d'agost, l'euro es manté impassible en aquesta ocasió i s’aguanta a la franja dels 1,1900 dòlars.

Els alcistes de la moneda compartida romanen aliens al moviment que l'últim assaig nuclear de Corea del Nord i la resposta militar de Corea del Sud, que ha acordat amb els EUA ampliar la capacitat de càrrega dels seus míssils, i ha causat caigudes en el dòlar. Encara que l'euro va arrencar la setmana negociant-se en els 1,1880 dòlars, la dada de l'indicador Sentix de confiança del consumidor, que s'ha prolongat els seus màxims històrics al mes d'agost, va oferir l'excusa necessària als inversors per reconquistar la franja dels 1,1900 dòlars, on es manté aquest dimarts.

En aquest escenari, els operadors han tornat a impulsar els actius refugi, com el ien i el franc suís, però no la divisa comunitària, que sí que va jugar un paper de 'safe haven' després del llançament del míssil per part de Pyongyang de finals d'agost, quan es va impulsar fins al màxim de 31 mesos, als 1,2070 dòlars. En canvi, la moneda nipona ha marcat nous mínims d'una setmana, fins negociar al voltant dels 119,200 unitats contra el dòlar, el seu millor canvi precisament des de el 29 d'agost, quan es va disparar la nova escalada del conflicte coreà.

El franc suís, per la seva banda, ha allargat la figura iniciada dilluns i ha sumat un altre 0,2% als seus guanys de dilluns, de l'0,7% i ha aconseguit el canvi dels 0,9548 francs per dòlar. Contra l'euro, el ien es negocia al voltant de les 130,00 unitats i la moneda de Suïssa també assoleix màxims d'una setmana fins als 1,1367 francs.

DRAGHI AL PUNT DE MIRA

Una vegada que la tensió disminueixi, si és que ho fa, el focus es desplaçarà sobre les decisions de política monetària durant la reunió del BCE, que és "el major esdeveniment de risc d'aquesta setmana", subratlla Hussein Sayed, estrateg d’FXTM. La pregunta crucial que enfronta el banc central és si Mario Draghi anunciarà el calendari proposat per al pla de sortida de la seva política de compra de bons.

La divisió entre els analistes que esperen que la decisió de disminuir les compres d'actius s'anunciï aquest setembre i els que creuen que es posposarà fins a l'octubre mantindrà l'euro sota pressió. "Mario Draghi s'ha abstingut d'afeblir l'euro a través d'una intervenció verbal, tot i que l'acta de la reunió de juliol va mostrar preocupació per la fortalesa de la moneda única", recorda Sayed.

També creu l'expert que "qualsevol intervenció verbal conduirà probablement a una nova caiguda de l'euro des dels seus nivells més alts en 2,5 anys". "No obstant això, si les dades econòmiques continuen sorprenent a l'alça, el banc central tindrà dificultats per controlar els més alcistes i tornaran les compres en la moneda", indica l'analista de FXTM.

EL FOCUS TORNA SOBRE L'ECONOMIA DELS EUA

De l'altre costat de l'Atlàntic, el mercat nord-americà torna després de la jornada festiva del Labor Day. Mentre els futurs apunten a vendes en els índexs, l'operativa del dòlar reaccionarà a les intervencions dels membres de la Reserva Federal dels EUA (Fed) Lael Brainard and Neel Kashkari. Els inversors escrutaran les seves paraules a la recerca de respostes sobre la reducció del balanç del banc central i de si hi ha alguna possibilitat que hi hagi la projectada retallada de tipus d'interès al desembre.

"És temptador alinear-se amb els factors que seran positius per al 'bitllet verd' en el curt termini, com la gran possibilitat que els mercats comencin a descomptar la pujada de tipus de la Fed de desembre en algun moment dels propers mesos", apunten des de Danske Bank. Segons els experts de l'entitat amb seu a Copenhaguen és innegable que aquest assumpte junts amb el desenvolupament de l'economia nord-americana estiguin guanyant "momentum", però posen èmfasi sobre el fet que "qualsevol correcció de l'euro/dòlar serà poc pronunciada i de corta durada" i creuen que l'encreuament mantindrà un rang entre els 1,15 i els 1,20 dòlars durant les properes setmanes/mesos.

contador