Els sindicats han demanat a l'executiu que derogui les reformes de 2010 i 2012
Els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, respectivament, han reclamat aquest dimecres al president del Govern, Pedro Sánchez, i a la ministra de Treball, Magdalena Valerio, que derogui les reformes laborals de 2010 i 2012, una demanda davant la qual l'Executiu s'ha mostrat "reservat", en paraules del dirigent de CCOO.
Pocs minuts després, la mateixa ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, ha indicat que, "més que reservat o que hagi canviat de criteri, al Govern es tenen majors dosis de pragmatisme, perquè coneix el suport parlamentari amb el qual compte".
"Ens encantaria tenir majoria parlamentària, amb 202 diputats com tenia Felipe González. Aniríem al 100% o al 150%, però tenim una aritmètica parlamentària molt complexa", ha admès Valerio, que s'ha mostrat partidària d'anar treballant en un nou Estatut dels Treballadors per posar-lo en marxa a partir del 2020.
I mentre això arriba, la ministra ha advocat per intentar arribar a acords puntuals però "importants" amb els agents socials i amb suport polític, en temes, ha precisat, com la prevalença de convenis sectorials sobre els d'empresa, l’'ultraactivitat' o la lluita contra la temporalitat.
"Podem retocar una sèrie de temes amb consens polític i social. He vist molt bona disposició a sindicats i empresaris", ha apuntat.
Després de reunir-se al Palau de la Moncloa per espai de dues hores amb Sánchez i Valerio, els dirigents sindicals han assenyalat que, quan demanen derogar les últimes reformes laborals no es refereixen a tornar a posar la legislació a com estava el 2009, sinó a "reformular" aquestes reformes per modernitzar el sistema de relacions laborals.
"Cal modificar en profunditat l'actual legislació laboral", ha insistit Sordo, que ha explicat que aquests canvis legals es poden orientar des de l'Acord Interconfederal de Negociació Col·lectiva (ANC) que els sindicats estan a prop d'aconseguir amb CEOE i Cepyme, encara que no de manera imminent.
A partir d'aquestes orientacions, han explicat els dirigents sindicals, s'hauria d'obrir una altra fase durant la qual caldrà buscar acords tripartits per canviar les últimes reformes laborals, tot i que CCOO i UGT entenen que la legislació laboral ha de modificar-se sí o sí, "amb les organitzacions empresarials si fos possible".
"Es poden adoptar mesures des de ja i si alguna vingués del consens amb la CEOE, seria fantàstic. Si no, caldria decidir com s'ataquen algunes de les mesures", ha explicat Sordo.
El seu homòleg d'UGT, Pepe Álvarez, ha deixat clar que ell "no troba elements" ni en la reforma de 2010 (feta per un Executiu socialista) ni a la de 2012 (duta a terme pel Govern del PP) que hagin aportat alguna cosa positiva al desenvolupament econòmic i social dels treballadors.
Pel que fa a les demandes sindicals de canviar la legislació laboral, el líder de CCOO ha apuntat que el Govern "no s'ha compromès" durant aquesta reunió a dir què pretén fer amb els aspectes centrals de la reforma laboral.
"Ens ha dit que els acords bipartits (sindicats-empresaris) serien benvinguts, però en matèria laboral creiem que aquests acords poden ser molt parcials, de manera que li demanarem que busqui suports parlamentaris per canviar la reforma. El Govern ha estat reservat (sobre aquest tema), si em permet l'expressió", ha apuntat Sordo.
DEROGAR LA REFORMA LABORAL, UN MISSATGE "IDEOLÒGIC"
Per la seva banda, des de les organitzacions empresarials, el president de Cepyme, Antonio Garamendi, ha afirmat, després de ser preguntat pels plans del Govern respecte a la reforma laboral, que "els termes en política són uns, i en la vida real, altres ".
"Hi ha hagut 55 reformes laborals durant els últims temps, més de 7.000 lleis laborals. Això de derogar... És un missatge ideològic. Nosaltres sempre estem a favor d'una evolució i estem ara a l'expectativa. Quan ens seiem més seriosament amb la ministra veurem què es pot i es vol canviar ", ha apuntat.