La ministra d'Indústria creu que l'important és la sostenibilitat del sistema
El Govern vol emprendre una reforma fiscal per finançar les pensions, però encara no té clar sobre quin sector empresarial carregar-la. No és definitiu que s'apliqui sobre la banca, com s'ha afirmat des de l'Executiu, sinó que les companyies tecnològiques o els vehicles contaminants podrien ser-ne l'objectiu.
"En l'oposició ja vam plantejar la necessitat d'una reforma fiscal. El fet que sigui sobre la banca, sobre les tecnològiques o sobre els vehicles que contaminen s'haurà de decidir". Així ho ha explicat la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, a Santander durant la inauguració dels cursos de l'Apie i BBVA, que enguany tracten sobre la cadena de blocs.
Maroto considera que l'anterior ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, es "va treure del barret de copa" un impost a les tecnològiques, conegut com la 'taxa Google', per finançar l'augment a algunes pensions que contemplen els Pressupostos de 2018.
En la seva opinió, el sistema de les pensions té un greu problema: la seva sostenibilitat. "Tenim un problema de dèficit estructural important en la Seguretat Social. Ens enganyaríem tots si som aliens a aquest problema", ha dit la titular d'Indústria.
En tot cas, creu que és al Pacte de Toledo on s'ha de debatre el model, la revaloració i la sostenibilitat de les pensions. Un problema especialment complex tenint en compte que cada vegada més població s'integra en el sistema.
"Nosaltres ho plantegem on s'ha de plantejar i buscarem consensos", ha explicat Maroto, que no ha deixat clar si el Govern seguirà endavant amb la proposta d'impostos a la banca que va esmentar recentment la seva companya durant el Consell de Ministres Magdalena Valerio.
En tot cas, ha reiterat que no es derogarà la reforma laboral completament. "Estem en un moment de transició. El Govern no ve a derogar totes les lleis", ha aclarit, tot i que ha matisat que al PSOE li agradaria "tenir altres lleis diferents".
"NO CAL FER EXPERIMENTS"
Qui sí té clara la seva postura és Carlos Torres, el conseller delegat de BBVA. En la seva opinió, la idea de crear un impost a la banca en compensació del rescat bancari seria "errònia", ja que el programa d'assistència es va dirigir a les caixes d'estalvi i els dipositants.
"Quant a canviar el sistema tributari, la nostra visió és que no cal fer molts experiments ni perjudicar un sector concret", apunta Torres. Aquest impost a la banca, segons ha dit, "distorsionaria" l'activitat econòmica i encariria el crèdit.
FUTUR INCERT PER AL PLA PIVE
D'altra banda, la ministra no ha volgut descartar la continuïtat del Pla PIVE, però reconeix que ja no hi ha un problema de demanda al sector de l'automoció. "Estem en un moment diferent" al qual es trobava la indústria quan es va crear el pla, segons ha dit.
"La compra (de vehicles) està en un camí ascendent", ha afegit Maroto, que ha assenyalat, a més, que la continuïtat del pla hauria de consensuar-se amb el Ministeri de Transició Ecològica. La lluita contra el canvi climàtic, ha dit, és "una de les insígnies del president i els diferents ministeris".
La ministra ha avançat també que s'asseurà a parlar amb les comunitats autònomes per dissenyar un full de ruta pel que fa al tema dels lloguers turístics, en què el Ministeri "no té pressupost ni competències". "Ens hem trobat amb un batibull de decrets que cada comunitat està aprovant com pot", ha reconegut. Segons ha avançat, "pròximament" la cartera d'Indústria anunciarà quins passos donarà en aquest sentit.