El Govern facilita la sortida d'empreses de Catalunya "a instàncies de les pròpies companyies"

El Consell de Ministres ha aprovat un decret llei per "la mobilitat dels operadors econòmics dins el territori nacional"

  • Només serà necessària l'aprovació del Consell d'Administració...
  • ...llevat que els estatuts diguin el contrari
Alberto Sanz
Bolsamania | 06 oct, 2017 15:36
deguindos713

Davant l'exili d'empreses de Catalunya, el Govern ha aprovat aquest divendres al Consell de Ministres un Reial Decret Llei (RDL) de mesures urgents "en matèria de mobilitat dels operadors econòmics dins el territori nacional". El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assenyalat que aquest decret s'estableix "a instàncies de les pròpies empreses".

Aquest nou decret fa senzill el tràmit de canvi de seu. Només caldrà l'aprovació del Consell d'Administració, llevat que els estatuts diguin el contrari. A la altra banda, des del Govern assenyalen que "per als estatuts vigents, es requerirà una modificació que assenyali expressament que el consell no n’és competent", apunten.

De Guindos ha indicat que amb la norma, que es publicarà demà, dissabte, al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), "la decisió segueix sent de l'empresa", i ha afegit que, igual que va ocórrer el 2015, la petició s'ha realitzat per part d’"instàncies empresarials" i que la mesura ha estat "comentada amb els grups parlamentaris", principalment amb el PSOE i amb Ciutadans.

"Aquest decret llei pretén donar plena efectivitat a l'article 285 del Text refós de la Llei de societats de capital mitjançant un aclariment del seu contingut, per així facilitar la seva aplicació", indica l'Executiu. No obstant això, des de la llei de societats de capital de 2015 s'anuncia que el consell d'administració, sense necessitat de passar per la junta d'accionistes, pot aprovar aquest fet. Així ho estableix l'apartat dos de l'article 285 de l'esmentada llei, que afirma: "Excepte disposició contrària dels estatuts, l'òrgan d'administració és competent per canviar el domicili social dins del territori nacional", indica.

La nova norma facilitaria la possible decisió a Caixabank. El banc que presideix Jordi Gual sí que s'especifica als seus estatuts que "per procedir el seu trasllat (del domicili social) a un terme municipal diferent caldrà l'acord de la Junta General d'Accionistes". Des del Ministeri d'Economia es justifica "l'extraordinària i urgent necessitat de la mesura" per l'exigència de garantir la plena vigència del principi de llibertat d'empresa així com de respectar la prohibició d'adoptar mesures que obstaculitzin la llibertat d'establiment dels operadors econòmics, tots dos preceptes recollits a la Constitució.

"URGENT NECESSITAT" DAVANT D’UNA DEMANDA D’"AMPLIS SECTORS"

"L'extraordinària i urgent necessitat de la mesura està justificada per l'exigència de garantir la plena vigència del principi de llibertat d'empresa, així com de respectar la prohibició d'adoptar mesures que obstaculitzin la llibertat d'establiment dels operadors econòmics, els dos preceptes recollits a la Constitució", subratlla el Ministeri d'Economia.

Igualment, afegeix que "respon a la demanda d'amplis sectors empresarials davant les dificultats sorgides per al normal desenvolupament de la seva activitat en una part del territori nacional". El decret facilitarà el canvi de seu a companyies com Caixabank, ja que els seus estatuts no permeten el canvi de domicili social només amb un acord del consell d'administració, sinó que necessita del vistiplau dels accionistes.

En el cas d'aquesta entitat, el requisit que la decisió del canvi de seu hagi de passar per la junta d'accionistes es recull a l’article 4.2 dels estatuts socials de l'entitat, que fixa que "domicili social es podrà traslladar a un altre lloc dins del mateix terme municipal per acord del consell d'administració. Per procedir el seu trasllat a un terme municipal diferent caldrà l'acord de la junta general d'accionistes".

contador