Segons les previsions, Espanya arribarà a un superàvit del 0,1% el 2021, per primera vegada des de 2007
El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres l'Actualització del Programa d'Estabilitat d'Espanya per al període de 2018-2021, i que remetrà a Brussel·les durant els pròxims dies. En ell, l'executiu hi estima un creixement mitjà anual de l'economia del 2,7% per a aquest any i del 2,5% per als exercicis següents, de manera que el producte interior brut (PIB) del país encadenaria vuit anys de creixement positiu. Unes previsions "creïbles i que, en tot cas, pequen de prudència", ha afirmat el ministre d'Economia, Román Escolano.
Les previsions estimen més una recuperació de tota l'ocupació perduda durant la crisi, amb 20 milions d'ocupats el 2020. De la mateixa manera, el Govern pronostica un dèficit públic del 2,2% del PIB aquest mateix any i que Espanya arribarà a un superàvit del 0,1% el 2021, per primera vegada des de 2007.
En concret, el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat ha remès una nota en què explica que el Govern també preveu una taxa d'atur del 15,5% aquest any, que anirà disminuint fins a 2021 per situar-se a l’11%. Així, en tres anys, el nombre de treballadors a la recerca activa d'ocupació es reduirà en 1.296.000 persones, mentre que el nombre d'empleats ascendirà als 1.685.000. Escolano ha explicat que aquest era un dels "principals objectius" del Govern des del principi de la legislatura, i que podrà complir-lo.
Així mateix, el ministeri explica que la revisió a l'alça del creixement del país aquest any es deu a una major inversió, una millor conjuntura econòmica global, l'impacte positiu de les mesures del Projecte del PGE i la menor incertesa que genera la situació social i política a Catalunya. A més, aquest sentiment d'optimisme ha estat reforçat gràcies als indicadors nacionals i internacionals d'activitat i ocupació més recents, que assenyalen un dinamisme durant els primers mesos superior al previst.
El desenvolupament del PIB es donarà suport tant en components nacionals com exteriors, amb la demanda interna, la consolidació de la inversió i la consolidació de les exportacions generant un efecte favorable sobre la productivitat i el creixement potencial de l'economia espanyola. En concret, l'Executiu espera que el consum privat continuï creixent a taxes elevades, i que la inversió s'afavoreixi d'un context favorable, alimentat per les millors expectatives empresarials i els reduïts tipus d'interès.
El ministeri preveu un saldo de la balança per compte corrent positiu durant tot el període, situant-se al voltant de l’1,5% del PIB i contribuint al saldo deutor de la posició neta d'inversió internacional. Així, Espanya encadenaria nou anys de superàvit per compte corrent.
"No és un cicle econòmic esgotat, estem davant d'una veritable expansió de l'economia espanyola. Arribarem a aquests vuit anys de creixement sense senyals de desequilibri que puguin ser motiu de preocupació", ha puntualitzat Escolano. "Es mantindrà el superàvit del compte corrent durant tot el període de referència. Espanya al final haurà tingut nou anys de superàvit, tenim una competitivitat enfront de l'exterior que mantenim, i que estem reduint el nostre endeutament, cosa que vol dir menys vulnerabilitat al moment en què els tipus d'interès comencin a pujar. Dada particularment important", ha afegit.