El Govern eleva al 3% la previsió de creixement per al 2017 i baixa l'atur al 16,5%

Per 2018, les seves previsions de creixement s'eleven una dècima fins al 2,6%

  • Una estimació "molt prudent i per tant creïble", segons ha indicat el ministre d'Economia
Alberto Sanz
Bolsamania | 03 jul, 2017 17:16 - Actualitzat: 17:31
ep luisguindos mendezvigocristobal montororuedaprensa portada
EUROPA PRESS

El Consell de Ministres ha revisat a l'alça les previsions de creixement de l'economia espanyola per aquest any i el pròxim, fins al 3% i el 2,6% respectivament. Així es reflecteix en el nou quadre macroeconòmic (2017-2020) que dóna suport al sostre de despesa de l'Estat per 2018, aprovat aquest dilluns.

Com indica el ministeri d'Economia al seu comunicat, es tracta de previsions prudents que permetran a Espanya mantenir un elevat diferencial de creixement en relació als principals països de la zona euro. La creació d'ocupació s'estima que creixi el 2017 un 2,8%, tres dècimes més que la seva última previsió. El 2018, les previsions pugen dues dècimes respecte l’estimat de fa dos mesos, fins al 2,6%. Tant el 2019 com el 2020 s'espera que la creació d'ocupació pugi al 2,5%, millorant dues dècimes l'escenari previst el passat mes d'abril per aquests dos exercicis. Les estimacions del Ministeri d'Economia de la taxa d'atur és del 16,5% el 2017 i de l’11,1% el 2020 amb un nombre d'ocupats que superarà els 20 milions al final de 2019.

Fuente: Ministerio de Economía, Industria y Competitividad

Les previsió de creixement mitjà anual per 2017 augmenta del 2,7% fins al 3%. Una estimació "molt prudent i per tant creïble", segons ha assenyalat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el titular d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos. La previsió es fonamenta "en els recents indicadors que mostren un fort dinamisme de l'economia espanyola i un context internacional més favorable", apunta. Per 2018, les seves previsions de creixement s'eleven una dècima fins al 2,6%. El 2019, les estimacions augmenten 1% respecte a les del mes d'abril, fins al 2,5%. Finalment, el 2020 es manté la previsió de creixement al 2,4%.

PATRÓ MÉS EQUILIBRAT

El Govern ha destacat que el patró de creixement és més equilibrat del que existia en el passat ja que, tot i que es basa en l'estirada de la demanda interna, manté l'aportació positiva del sector exterior pel repunt de les exportacions.

Així, la demanda interna contribuirà al PIB amb més de 2 punts durant tot el període 2017-2020, amb avenços del 2,5% el 2017, del 2,2% el 2018 i el 2019, i del 2,1% el 2020. El consum privat creixerà a taxes anuals superiors al 2% i el repunt anual de la inversió s'aproximarà al 4%, amb la inversió en béns d'equip creixent per sobre de la construcció, excepte el 2018. Per la seva banda, la despesa en consum de les Administració Públiques es mantindrà estable amb augments anuals del 0,7% durant 2018-2020.

La demanda externa aportarà mig punt al creixement del PIB aquest any, quatre dècimes el 2018 i tres dècimes tant el 2019 com el 2020. Les exportacions s'incrementaran a un ritme proper o superior al 5% durant tot el període i assoliran nous màxims històrics i la balança per compte corrent es mantindrà en positiu fins al 2020, a taxes properes al 2% del PIB.

"LA CRISI MÉS PROFUNDA"

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha assenyalat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que aquesta ha estat "la crisi més profunda" que ha viscut Espanya en dècades. A més, ha assegurat que recuperar els nivells d'ocupació previs a la crisi "ens portaria set anys i és que la crisi econòmica, financera i laboral va ser tremenda".

Malgrat això, el ministre ha explicat que la recuperació de l'ocupació és "molt intensa. L’afiliació a la Seguretat Social porta un ritme elevadíssim". També ha explicat que el creixement de l'economia és més ràpid, però que s'està traslladant a l'ocupació. "La crisi a Espanya no té parangó amb el qual hem estat vivint durant les últimes 4 o 5 dècades", ha insistit.

D'altra banda, De Guindos ha assenyalat que sempre fan l'actualització de les previsions econòmiques en dates fixes que no tenen res a veure amb la situació política. "Hem informat que hi haurà una nova actualització, perquè és millor ser prudents i que la realitat superi aquestes previsions", ha apuntat el ministre. Així, ha afegit que el dolent hagués estat a l'inrevés.

contador