El Govern destinarà 10.000 milions dels fons europeus a millorar el transport

Segons ha avançat el secretari d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Pedro Saura

Bolsamanía
Europa Press | 15 des, 2020 15:28
ep las carreteras de entrada y salida a malaga
Álex Zea - Europa Press - Archivo

El Govern ha anunciat aquest dimarts que destinarà 10.000 milions d'euros dels fons europeus, a més de les inversions previstes als seus PGE (Pressupostos Generals de l'Estat), a la mobilitat segura i sostenible durant els tres propers anys.

Així ho ha avançat el secretari d'Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Pedro Saura, durant una compareixença al Congrés dels Diputats.

Des de l'Executiu de Pedro Sánchez preveuen que aquesta inversió impulsi fins a un 1,6% el PIB d'Espanya i creï uns 240.000 nous llocs de treball.

El principal objectiu d'aquesta estratègia a curt termini és contribuir a la recuperació econòmica posterior a la crisi sanitària, al mateix temps que, juntament amb la inversió induïda que generarà al sector privat, impulsarà un creixement potencial de l'economia a llarg termini.

Entre els principals vectors sobre els quals pivota l'estratègia, Saura ha assenyalat la seguretat; la conservació i manteniment; la sostenibilitat econòmica, ambiental i social; la mobilitat quotidiana d'accés a la feina o a l'educació; o la digitalització, element que es traduiran en una menor emissió de gasos i partícules d'efecte hivernacle i en un major increment de la productivitat i l'eficiència.

En concret, dels 10.000 milions, l'Executiu de Pedro Sánchez preveu destinar 4.100 milions a la millora de la mobilitat sostenible, segura i connectada en entorn urbans i metropolitans, mitjançant la inversió en zones de baixes emissions, la transformació del transport urbà o el desenvolupament d'infraestructures de rodalies ferroviàries.

Altres 5.500 milions es dedicaran al desenvolupament d'un espai únic europeu de transport i cel únic europeu, a la digitalització i seguretat de la xarxa viària i ferroviària, a la construcció d'estacions intermodals o la millora de l'accés als ports.

La resta de la inversió per a aquesta estratègia, 800 milions d'euros, estarà destinada al suport directe a empreses privades i públiques, per tal que puguin millorar la seva cadena logística a través d'estratègies com la digitalització de les seves operacions.

"Aquest país necessita molts pactes i un d'ells és el de la mobilitat sostenible, segura i connectada. Des del punt de vista de la recuperació econòmica i els grans reptes que té el país, la mobilitat i el transport ha de respondre al que necessiten els ciutadans, cosa que requereix d'un gran acord social, però també polític", ha afirmat Saura.

contador