Sánchez no es tanca a una pròrroga de l'Article 50, però sense incertesa
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que el Consell de Ministres aprovarà divendres un reial decret 'òmnibus' per fer front "a totes les eventualitats d'un Brexit desordenat" i el remetrà a les Corts Generals perquè el ratifiqui al més aviat possible.
Durant una compareixença davant del ple del Congrés, Sánchez ha reconegut que ara, a la llum de les últimes decisions de la primera ministra, Theresa May, no és descartable que el Brexit es retardi i no es produeixi el 29 de març, com estava previst. No obstant, ha recalcat que "el Govern treballa amb certeses i no especulacions", i aquestes remeten a un "escenari només amb dues possibilitats", una retirada "minuciosament ordenada" basada en un acord, o una "retirada abrupta, sense cap acord".
"Queda molt poc temps per al 29 de març i l'acord segueix sense ratificar-se. El temps apressa i els senyals no són gens bons", ha dit. Per tal que el Parlament britànic accepti l'acord de sortida, Sánchez ha afirmat que l'executiu espanyol estaria disposat a "modificar" la declaració política sobre la relació futura entre la UE i el Regne Unit, però sempre que Londres modifiqui "les línies vermelles que ha establert per a la negociació".
I és que, segons el Govern espanyol, no es pot cedir a l'autonomia de decisió de la UE, la integritat del mercat interior i el respecte a les quatre llibertats que defineixen el projecte europeu.
Pel que fa a la possibilitat que, finalment, Londres demani ajornar el Brexit, ha deixat clar que Espanya "no s’oposarà a una eventual pròrroga", sempre que aquesta tingui "una perspectiva certa de resolució" perquè el que no és raonable ni desitjable és "perllongar la incertesa".
A l'espera que el govern i el Parlament britànic decideixin, l'Executiu de Sánchez aprovarà aquest divendres l'esmentat decret, que busca salvaguardar els drets dels ciutadans i preservar els fluxos comercials.
MESURES UNILATERALS PERÒ RECÍPROQUES
Es tracta de mesures temporals i unilaterals, però condicionades al fet que el Regne Unit les s'apliqui de manera recíproca als espanyols. A més, s'aplicarà a Gibraltar les mesures que procedeixi aplicar, ha dit Sánchez durant la seva intervenció al Congrés.
Així, el decret inclourà mesures en matèria de residència, treballadors transfronterers, accés a professions i a funció pública, Seguretat Social, assistència sanitària i educació. També normes de cooperació administrativa i judicial en matèria penal, en particular per a les ordres europees de detenció i lliurament emeses abans de la data de retirada.
Així mateix, hi haurà mesures sobre permisos de conduir, material de defensa i doble ús, transport d'armes i explosius. Sánchez ha recalcat l'oferta d'ocupació pública per fer front a les necessitats -seran necessaris 1.735 efectius, sobretot en duanes i inspecció sanitària exterior- i ha precisat que no seran necessàries obres en ports ni aeroports. També ha posat en valor les tasques de comunicació del Govern a empreses i ciutadans.