Soraya Sáenz de Santamaría: "Si no hi hagués una ràpida solució a Catalunya, ens veuríem obligats a rebaixar les expectatives de creixement econòmic a Espanya"
La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha declarat aquest divendres que "si no hi hagués una ràpida solució" a la crisi política actual a Catalunya, marcada pel referèndum il·legal de l’1-O i una suposada declaració d'independència suspesa, l'Executiu central es veuria obligat "a rebaixar les expectatives de creixement econòmic a Espanya" per al proper any. La previsió actual del Govern se situa al 2,6%, que va ser elevada a principis del passat mes de juliol.
Les circumstàncies a la comunitat catalana fan que des de l'Executiu hagin de ser "més prudents", ha afirmat, tot i que 2018 havia de ser un bon any per al creixement i l'ocupació, segons ha explicat la vicepresidenta.
Així ho ha assenyalat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres, durant la qual Sáenz de Santamaría ha assegurat que les conseqüències ja s'estan deixant sentir a la comunitat catalana, amb una "caiguda del 10% de les inversions" i amb "la caiguda dramàtica del turisme, amb la pèrdua d'entre el 20% i el 30% de les reserves a Barcelona".
A més, la vicepresidenta de l'Executiu ha alertat d'una "recessió" a la comunitat catalana. "La Generalitat està creant totes les condicions per sumir en una desacceleració, fins i tot en recessió" a Catalunya, ha dit, després que ha insistit en la necessitat que hi hagi "estabilitat política" perquè, al final, "la factura la paguen sempre ciutadans, empreses i treballadors".
El Gobierno nacional podría rebajar las previsiones para el próximo año de tal forma que coincidieran con las anunciadas esta semana por el Fondo Monetario Internacional (FMI), quien las elevó respecto las anteriores hasta el 2,5%, es decir, una décima por debajo de las expectativas actuales del equipo de Mariano Rajoy.
Sáez de Santamaría: "Les autoritats catalanes encara estan a temps de recuperar la normalitat institucional"
"PREGUNTA SENZILLA" A PUIGDEMONT
Així mateix, Sáez de Santamaría ha declarat que "el Govern ha plantejat una pregunta senzilla per acabar amb un problema complex", fent al·lusió al requeriment enviat aquesta setmana al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè aquest aclareixi si dimarts passat va declarar o no la independència de la comunitat catalana després del Ple del Parlament.
"(Puigdemont) simplement ha de dir si sí o si no ha declarat la independència de Catalunya", ha insistit. "La decisió depèn d'ell, ni de la CUP ni de l'ANC. Ha de pensar en els catalans i el seu futur", ha indicat a més la vicepresidenta del Govern en el torn de preguntes de la roda de premsa d'aquest divendres.
Depenent de la resposta del president de la Generalitat al requeriment, l'Executiu central donaria un pas més o no en l'activació de l'article 155 de la Constitució, que mai abans ha estat utilitzat.
Això sí, Soraya Sáenz de Santamaría no ha aclarit quines serien les mesures que adoptaria el Govern en cas que el president català afirmi que va declarar la independència. "No parlarem de mesures ni situar-nos en futuribles", ha respost després de ser preguntada sobre aquesta qüestió. "Anem pas a pas, estem en el moment primer del requeriment. Està a les seves mans evitar actuacions posteriors", ha insistit Santamaría. "No vaig a anticipar mesures que no tenen per què adoptar-se si Puigdemont torna a l'ordre estatutari", ha dit davant la insistència dels periodistes a la roda de premsa.
La número dos del Govern també ha afirmat que "les autoritats catalanes encara estan a temps de recuperar la normalitat institucional". A més, ha rebutjat una mediació per part d'una tercera part, externa al Govern central i al català, per buscar una solució a la crisi. "Els nostres representants són al Congrés i el Senat. Aquests són els mediadors, els representants del poble espanyol", ha declarat.
A més, Santamaría ha afirmat que "al Congrés hi ha un diàleg" a "disposició" de Puigdemont, al qual pot accedir sempre que "compleixi la llei".
I SI NO HA DECLARAT LA INDEPENDÈNCIA?
En el cas en què Puigdemont respongués, previsiblement aquest dilluns, al requeriment del Govern negant la declaració d'independència de Catalunya, "no s'activa la segona part del requeriment". "Entenem que s'obre a seguir el camí de la legalitat, i dins d'ella podrà fer els plantejaments que consideri oportuns", ha explicat la vicepresidenta del Govern, que ha insistit que la Llei del Referèndum i la de Transitorietat que va aprovar el Parlament per dur a terme la consulta il·legal de l'1 d'octubre i per marcar el camí de la declaració d'independència "estan suspeses i són inaplicables".