El Govern regularà el teletreball perquè les empreses compensin per les despeses

El Ministeri prepara un projecte normatiu amb la modificació i elaboració de les condicions

Bolsamanía
Bolsamania | 08 jun, 2020 16:38
ep la ministra de treball i economia social yolanda diaz
EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press

El Ministeri de Treball i Economia Social ha iniciat els tràmits per regular el teletreball amb l'objectiu d'eliminar alguns dels seus inconvenients, entre els quals el departament dirigit per Yolanda díaz ha identificat la possibilitat que les empreses estiguin traslladant costos productius als seus treballadors sense cap compensació.

Així ho estableix el text que ha tret a consulta pública el Ministeri de Treball, prèvia a l'elaboració d'un projecte normatiu consistent en la modificació i elaboració de les condicions per prestar treball per compte d'altri a distància. El termini perquè tots els interessats plantegin les seves aportacions a la normativa conclourà el 22 de juny.

Treball assenyala que l'impacte real d'aquestes formes de prestació o organització del treball s'ha vist incrementada de manera exponencial per l'impacte de la pandèmia de Covid-19, la qual cosa ha posat de manifest els seus avantatges i febleses, així com la necessitat que se n'abordi la regulació.

D'altres possibles inconvenients detectats pel Ministeri estan relacionats amb la protecció de dades, bretxes de seguretat, tecno-estrès, horari continu, fatiga informàtica, connectivitat digital permanent, major aïllament laboral, pèrdua de la identitat corporativa o deficiències en l'intercanvi d'informació entre els treballadors presencials i els treballadors a distància. D'altra banda, entre els avantatges destaca la major flexibilitat en la gestió dels temps de treball i els descansos; conciliació de la vida laboral, personal i familiar, reducció de costos a les oficines i estalvi de costos en els desplaçaments, productivitat, racionalització d'horaris; compromís i experiència de l'empleat, i l'atracció i retenció de talent.

També valora que aquesta forma de treball afavoreix la inserció laboral de persones amb mobilitat reduïda i amb responsabilitats familiars, a més de que pot reduir l'absentisme. Per això, l'objectiu de Treball és proporcionar una regulació suficient que doni respostes a diverses necessitats, equilibrant l'ús d'aquestes noves formes de prestació de treball per compte d'altri i els avantatges que suposen per a empreses i treballadors.

CARÀCTER VOLUNTARI I REVERSIBLE

També vol constituir un marc de drets que satisfacin, entre altres, els principis sobre el seu caràcter voluntari i reversible, el principi d'igualtat de tracte en les condicions professionals, especialment la retribució inclosa la compensació de despeses, la promoció i la formació professional, l'exercici de drets col·lectius, els temps màxims de treball i els temps mínims de descans, i la distribució flexible del temps de treball.

Paral·lelament, pretén regular els aspectes preventius relacionats bàsicament amb la fatiga física i mental, l'ús de pantalles de visualització de dades i els riscos d'aïllament.

Finalment, considera necessari introduir els elements precisos per assegurar que el treball a distància i l'ús dels dispositius digitals i altres formes de treball en xarxa, no suposin una desprotecció o minvament dels drets a la privacitat, sense perjudici de les formes de control empresarial que puguin exercir-se d'acord amb les exigències de la normativa de protecció de dades i l'Estatut dels Treballadors.

CONVENIS COL·LECTIUS

La Unió de Tècnics i Quadres (UTC) d'UGT va reivindicar que els convenis col·lectius comencin ja a regular les condicions del teletreball i s'hi contemplin compensacions per al treballador si se li imposa aquesta situació.

En un comunicat, la UTC-UGT va assenyalar que si l'empresari imposa al treballador aquesta modalitat per desenvolupar les seves tasques després de la Covid-19 i no hi ha espai físic disponible a les instal·lacions de la companyia, demanarà mitjançant negociació col·lectiva que l'empresa llogui aquest espai i que pagui al treballador una tarifa fixa pels costos associats al teletreball. A més, si no es proporciona l'equip de treball adequat, UGT demanarà que l'empresa reemborsi aquesta despesa al treballador i fins i tot, una possible deducció fiscal pels costos de teletreball "sempre que aquest es realitzi de manera permanent i amb un màxim anual que es negociï en el conveni col·lectiu".

El sindicat també va considerar que a la negociació col·lectiva sobre les condicions laborals del treball a distància s'ha de recollir el dret a la desconnexió, el control horari i el pagament per hores extraordinàries. "No podem permetre que els empresaris aprofitin l'oportunitat per imposar el teletreball com a mitjà per estalviar en costos a compte dels treballadors, soscavant les seves condicions de treball i vulnerant el dret a la desconnexió digital", va afirmar UGT.

contador