Les mesures procuren evitar el col·lapse dels jutjats del Mercantil
El Govern ha flexibilitzat els convenis concursals amb la finalitat de facilitar la continuïtat de les empreses i dels professionals i autònoms que, abans a l'estat d'alarma, havien estat complint les seves obligacions derivades d'un conveni o un acord extrajudicial o de refinançament.
Aquesta mesura s'inclou al Reial decret llei de Mesures Processals i Organitzatives per fer front a la Covid-19 a l'Administració de Justícia. El decret conté un paquet de mesures per fer front al previsible increment de processos concursals als jutjats del Mercantil.
A més de facilitar la continuïtat de les empreses i autònoms que complien les seves obligacions derivades d'un conveni o un acord extrajudicial o de refinançament, aquestes mesures també busquen potenciar i incentivar el finançament de les empreses per a atendre les seves necessitats transitòries de liquiditat i evitar el col·lapse dels jutjats del Mercantil a causa de la gran afluència de casos que s'espera després de la represa dels terminis processals.
En concret, es recupera la figura del reconveni, de manera que durant l'any següent a la declaració de l'estat d'alarma, l'empresa o autònom concursat podrà presentar una proposta de modificació del conveni concursal que estigués en període d'incompliment.
Així mateix, s'ajorna durant un any des de la declaració de l'estat d'alarma el deure de deutor que tingués un conveni subscrit amb els creditors i que previsiblement no pugui complir, sempre que presenti una proposta de modificació del conveni.
També es permet als deutors que tinguessin un acord de refinançament homologat presentar proposta de modificació o una nova sol·licitud sense necessitat que hagi transcorregut el termini d'un any des de l'anterior sol·licitud.
Les empreses o autònoms que es trobin en estat d'insolvència no tindran l'obligació de sol·licitar la declaració de concurs fins al 31 de desembre de 2020. Fins a aquesta mateixa data, els jutges no admetran a tràmit les sol·licituds de concurs necessari presentades des de l'estat d'alarma.
LES PIMES PODRAN ACOLLIR-SE A CONFLICTES COL·LECTIUS
D'altra banda, s'estableixen una sèrie de mesures processals amb la finalitat d'evitar confusions en el còmput de terminis després de l'estat d'alarma i atendre l'increment d'assumptes en determinats àmbits.
Així, en el cas dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), es permet que els que no arribin als llindars de l'acomiadament col·lectiu (en particular els de les pimes) es puguin regir per un procés més simple i ràpid, com és el del conflicte col·lectiu, sense privar el treballador del dret a impugnar-lo de manera individual.
Entre les actuacions a les quals l'Administració de Justícia donarà preferència, figuren els casos en els quals una entitat financera o un arrendador no reconegui la moratòria de les hipoteques o en els contractes de lloguer; els recursos contra les administracions per la denegació d'ajudes per pal·liar els efectes econòmics de la Covid-19, i els assumptes laborals relacionats amb acomiadaments o extinció de contractes de treball i els derivats de la recuperació de les hores de treball no prestades durant el permís retribuït establert durant la crisi.