Són més de 80.000 llars, que representen només un 10% de l'objectiu final de la mesura
L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ha reconegut l'ingrés mínim vital (IMV) a més de 80.000 llars d'entre les més de 750.000 sol·licituds que ha rebut, segons ha informat aquest dijous el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.
Des del 15 de juny, la Seguretat Social ha rebut més de 750.000 sol·licituds d'ingrés mínim, de les quals ha analitzat fins ara 143.000. D'aquestes, 80.000 han tingut resultat positiu i 36.800 han estat rebutjades, més de la meitat dels casos per excedir els limitis de renda.
El departament dirigit per José Luis Escrivá ha indicat que l'INSS realitzarà a la fi del setembre vinent "un balanç exhaustiu" de l'evolució d'aquests mesos de posada en marxa del IMV, ja que aquesta és la data que es va donar inicialment el Ministeri per a elaborar una avaluació del procés inicial de tramitació.
Ha subratllat que als qui hagin realitzat la sol·licitud fins al 15 de setembre i tinguin dret a ella, segons la documentació acreditada, els serà concedida amb efectes retroactius des de l'1 de juny. "Les dades facilitades fins ara no són concloents, ja que els duplicats i la falta de documentació en gran part de les sol·licituds distorsionen aquestes xifres", va afegir.
Segons ha detectat l'INSS, un 7,5% del total de les sol·licituds (prop de 750.000) s'han rebut per duplicat. A part, prop d'un 40% de les sol·licituds examinades fins ara han arribat amb la documentació incompleta (una bona part sense certificat d'empadronament), la qual cosa implica que l'entitat comuniqui al sol·licitant la incidència perquè aporti la informació requerida. Fins avui, entre les revisades hi ha més de 25.800 sol·licituds pendents de documentació.
D'altra banda, s'han denegat prop de 36.800 sol·licituds. Més de la meitat dels casos es deu al fet que excedeixen els límits de renda i/o patrimoni que estan fixats com a requisits per a obtenir aquesta ajuda contra la pobresa extrema.
REFORÇAR LA PLANTILLA DE LA SEGURETAT SOCIAL
Escrivá ha manifestat el "repte" que el Govern té per reforçar les plantilles de la Seguretat Social, cosa que ha dit que és "clarament" una necessitat, ja que en una situació com aquesta la Seguretat Social "és absolutament decisiva per a mantenir l'estat del benestar".
A la roda de premsa posterior a la seva trobada amb el president de la Generalitat Valenciana aquest dijous, el ministre ha explicat que cal ser "molt rigorosos" en comprovar les unitats de convivència, per a la qual cosa és important comptar amb dades com l'històric del padró, del SEPE o de l'Agència Tributària. "Si volem fer-ho bé, que no hi hagi frau, que es focalitzi bé, no hi ha cap altra manera diferent a com ho hem fet", ha assegurat.
MILLORA DE LA TRAMITACIÓ
Aquestes últimes setmanes, l'INSS ha desplegat iniciatives amb l'objectiu de millorar el procés de tramitació. Així, ha desenvolupat un protocol d'intercanvi d'informació amb les CCAA per al traspàs de dades de les sol·licituds resoltes. També ha habilitat un procediment d'encreuament massiu de dades amb l'Agència Tributària. I ha arribat a acords amb prop de 150 ajuntaments perquè aquests aportin directament la informació referida al padró municipal necessària per a tramitar el IMV, la qual cosa agilitarà gran part del procés i evitarà desplaçaments dels sol·licitants.
Entre el 10 i el 17 d'agost s'han examinat 8.062 expedients, dels quals 4.875 s'han resolt (un 10% més que la setmana anterior). El ritme de tramitació s'ha anat incrementant progressivament durant el procés de posada en marxa de l'ajuda i és més ràpid que el d'altres prestacions similars prèvies, segons Seguretat Social.
Els ciutadans es poden informar sobre l'Ingrés Mínim Vital a través de la pàgina web de la Seguretat Social ('www.seg-social.es') i mitjançant el nou assessor virtual, ISSA. També disposen d'una eina de simulació, on poden comprovar si compleixen els requisits, i d'una línia de telèfon per fer consultes concretes (900 20 22 22), que funciona de 8.30 a 20.30 hores.
L'Ingrés Mínim Vital va ser aprovat pel Consell de Ministres del 29 de maig i estableix un nivell de renda garantit diferent per a cada tipus de llar. Completa les rendes preexistents (entre altres, les salarials), fins a aquest llindar garantit per a cada tipologia que, en el cas de les llars unipersonals, és de 5.538 euros a l'any, l'equivalent a una pensió no contributiva, distribuïda en 12 pagues.