Un enfonsament econòmic tan sols equiparable a l'italià, segons l'últim butlletí publicat
El Fons Monetari Internacional (FMI) ha empitjorat els seus pronòstics i preveu per a Espanya la major contracció de les economies, amb una caiguda del 12,8% enguany, només equiparable a la d'Itàlia, tot i que confia que l'activitat recuperi el pols després i el PIB reboti un 6,3% durant el pròxim exercici.
La seva visió la recull l'informe ‘World Economic Outlook’ publicat aquest dimecres, i s'allunya del pronòstic d'abril, quan ja havia predit que el PIB d'Espanya es contrauria un 8% enguany a conseqüència de la crisi de la Covid-19, i que es recuperaria un 4,3% al 2021.
En tot just dos mesos, ha empitjorat en un 4,8% la seva visió a curt termini, encara que millora en 2 punts percentuals la projecció per a l'any vinent. Sota aquest escenari estima que el dèficit públic escalarà al 13,9% per a reduir-se al 8,3% un any després i espera que el pes del deute públic pugi al 123,8 i 124,1% del PIB en el bienni.
La seva estimació se situaria en la forquilla mitjana de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) que augura també per a Espanya un dels majors impactes de la crisi, amb caigudes del PIB d'entre un 11,1 i un 14,4% enguany, en funció que el virus continuï controlat, assistim a un segon brot de la pandèmia, per a créixer després entre el 7,5 i 5% l'any vinent depenent del perjudici repercutit per la crisi.
Amb una metodologia similar amb dos escenaris en funció de l'evolució de la pandèmia, el Banc d'Espanya espera una contracció d'entre un 9 i un 15,1% per a rebotar després entre un 6,9 i 9,1%, en funció de la intensitat de les restriccions. El pronòstic més optimista dels grans organismes el dóna la Comissió Europea amb una reculada del 9,4% enguany per a créixer després el 7%.
Tot i això l'economia espanyola figura entre les de pitjor acompliment o directament la més perjudicada en el primer impacte de la crisi durant aquest any. A l'informe divulgat avui per l'FMI, només Itàlia patirà tant: una caiguda del 12,8% enguany, per a remuntar un 6,3% al següent.
La seguiria de prop França, amb una retrocessió de 12,5% i posterior recuperació del 7,3%; Mèxic, amb un enfonsament del 10,5% i recuperació posterior del 3,3%; el Regne Unit, amb una caiguda del 10,2% per a remuntar després un 6,3%; o el Brasil, amb una reculada del 9,1% i posterior pujada del 3,6%.
A Alemanya limita la caiguda al 7,8%, amb un avanç posterior del 5,4% l'any vinent; que als Estats Units seria -8% i +4,5%, i al Japó del -5,8% i 2,4%. En conjunt, l'FMI augura una contracció mundial del 4,9%, molt superior al 3% que augurava ja a l'abril passat; per a rebotar un 5,4% durant el pròxim exercici.
“La pandèmia de Covid-19 ha tingut un impacte més negatiu sobre l'activitat a la primera meitat de 2020 del que s'esperava, i pronostiquem que la recuperació sigui més gradual del que es preveia”, explica l'organisme internacional, i alerta que l'impacte sobre les llars de baixos ingressos “és particularment agut, posant en perill el progrés significatiu reeixit en la reducció de la pobresa extrema al món des dels anys noranta”.