El banc central va ampliar el programa de compra de bons en 60.000 milions de lliures
El Banc d'Anglaterra (BoE, per les seves sigles en anglès) va complir amb les expectatives en la seva segona reunió després del Brexit i va actuar amb fermesa per tractar d'evitar els efectes advertits pels pitjors auguris dels economistes. Inclosos els propis membres del banc central, que anticipaven un fort impacte en la lliura i al mercat laboral. El banc central té ara problemes per complir amb els nous estímuls.
La institució que dirigeix Mark Carney va retallar el passat 4 d'agost els tipus en 25 punts bàsics fins al 0,25%, un moviment previst pels analistes. A més, va decidir elevar el seu programa de compra d'actius fins als 435.000 milions de lliures, la qual cosa suposa un increment de 60.000 milions respecte a la xifra anterior de 375.000 milions de lliures. Una quantitat important per gastar durant sis mesos.
Per a l'execució d'aquest programa el BoE va anunciar una altra novetat rellevant. A partir d'aquest moment, es comprometia a comprar bons corporatius en una quantitat de 10.000 milions de lliures i també un nou Term Funding Scheme (Esquema de Finançament) per "reforçar la transmissió de la retallada de tipus" a l'economia real.
La volta de rosca a la QE del Banc d'Anglaterra va generar fortes expectatives que van contribuir a depreciar la lliura, que cotitza en mínims anuals, en nivells de 1985 enfront del dòlar i d'agost de 2013 respecte a l'euro. Aquest abaratiment de la divisa britànica ha suposat un impuls per a la inflació, objectiu primordial de Carney i els seus, com en la majoria dels bancs centrals (a excepció sempre de la Reserva Federal -Fed-, que persegueix també la plena ocupació).
El propi comunicat del BoE del 4 d'agost indicava que “després del vot de Regne Unit per abandonar la Unió Europea, el tipus de canvi ha baixat i la previsió per al creixement a curt i mig termini s'ha deteriorat de manera important. La caiguda de la lliura impulsarà la inflació a mitjà termini cap a l'objectiu del 2% i probablement li faci superar aquest objectiu, abans que desaparegui l'efecte del tipus de canvi”.
PROBLEMES IMPORTANTS
El programa va a ser un drama setmanal durant un temps. Després de tot, el Banc d'Anglaterra té 16 setmanes per comprar bons britànics per valor de 60.000 milions de lliures
No obstant això, l'autoritat monetària s'està veient en serioses dificultats per impedir que les expectatives esmentades no es converteixin en una profunda decepció. Hi ha demanda, però no sempre ofereix. Aquesta setmana ha complert amb l'objectiu marcat de comprar bons sobirans amb venciment a més de 15 anys per un valor total d'1.170 milions de lliures. La setmana passada no va poder completar aquesta meta i es va quedar a 50 milions de la mateixa quantitat, amb el deute britànic en mínims històrics, marcats en el 0,503% per al bo a 10 anys. Aquest dimecres cotitza en el 0,6% al mercat secundari.
“El programa va a ser un drama setmanal durant un temps. Després de tot, el Banc d'Anglaterra té 16 setmanes per comprar bons britànics per valor de 60.000 milions de lliures. Han tingut el que han volgut aquesta setmana però no ha estat una tasca senzilla”, resumeix Luke Hickmore, d'Aberdeen AM.
L'expert explica que “la demanda de bons britànics de venciment més curt era molt més elevada, la qual cosa demostra que els fons de pensions i similars segueixen encara reticents a cedir els seus bons”. De fet, aquest mateix dijous hi ha una emissió per part del Tresor britànic de gairebé 1.250 milions de lliures, “per la qual cosa la gent no pensarà realment a vendre ara perquè poden reaprovisionarse en breu. El banc central no pot apostar sobre què passarà cada setmana”.
EFECTES DEL BREXIT
Les estadístiques publicades aquest dimecres per l'Oficina Nacional d'Estadístiques de Regne Unit (ONS, per les seves sigles en anglès) no mostren efectes del Brexit al mercat laboral. De fet, les sol·licituds d'inscripció per desocupació en els registres oficials van disminuir al juliol en 8.600 en comparació del mes de juny, fins a situar-se en un total de 763.600. Aquesta variació suposa la primera caiguda mensual des de febrer de 2016, i s'allunya de l'increment de 900 que s'havia registrat al juny i de l'augment de 9.500 demandes que projectava el consens d'analistes.
Es tracta per tant d'una dada positiva i inesperat en el primer mes posterior al referèndum. Al juny, la ràtio de desocupació va continuar en el 4,9%, com esperaven els experts, en nivells de mínims des de 2005. Tampoc hi ha rastre d'un impacte de la incertesa en l'atur.
Sí s'observen efectes en la inflació, a través de la depreciació de la lliura, i també en l'activitat econòmica. Les dades de purchasing managers index (PMI), l'indicador de la consultora Markit sobre comandes per avaluar l'activitat d'un sector, van mostrar al juliol un profund deteriorament. El PMI de serveis va caure des de 52,3 punts al juny fins a 47,4 punts al juliol, en mínims de set anys. Per la seva banda, el PMI manufacturer va retrocedir des de 51, fins a 49,1, el valor més baix en tres anys i mitjà.