El dòlar solca el cel apuntalat pel rendiment de la renda fixa nord-americana

L'euro estén els seus mínims d'un mes i espera al BCE sense entusiasme

Noemí Jansana
Bolsamania | 24 abr, 2018 11:34
cbdolarlaccista ahort

El rendiment del bo a 10 anys dels EUA té la culpa de l'escalada del dòlar davant tots els seus rivals. Amb el 3% al punt de mira, la renda fixa s'aproxima al seu llindar psicològic i ha assolit un màxim de més de quatre anys durant la passada matinada, just al 2,998%, des d'on ha retrocedit marginalment. La correlació entre la rendibilitat dels bons i la moneda nord-americana s'ha tornat a posar en joc i s'ha deixat notar a la fita de tres mesos de l'índex del dòlar, que mesura el seu acompliment davant d'una cistella de sis monedes rivals, als 91,076 punts.

I no només això, en eixamplar-se la prima entre el bo dels EUA i el 10 anys europeu i japonès, l'euro ha ampliat el mínim de set setmanes i mitja d'aquest dilluns, fins als 1,2185 dòlars i el ien s'ha depreciat fins als 108,82 iens, el seu pitjor canvi en dos mesos i mig. El 'bitllet verd' va experimentar dilluns un auge d'un 1% enfront del seu contrapart nipona, l'increment més elevat en 24 hores de l'últim mes. "Va ser precisament el trencament del nivell dels 108,00 iens el que va provocar que saltessin les ordres de prou pèrdues i accelerés les vendes en el ien", segons indica Tareck Horchani, de Saxo Bank.

A més, la radical disminució dels riscos geopolítics i de les tensions comercials que han mantingut el dòlar molt pressionat durant les últimes setmanes han tirat llenya als llargs en la divisa nord-americana, que estaven esperant qualsevol oportunitat per quedar-se amb el control. "Si bé, és aviat perquè els inversors empaquetin la seva visió baixista a curt termini, sobre la qual segueix existint un gran consens, s'observa com les posicions curtes més febles s'estan veient eliminades del mercat", assenyala Stephen Innes, analista d’Oanda.

LES DIVISES EMERGENTS PAGUEN ELS PLATS TRENCATS

No acaben aquí les conseqüències de l'elevat rendiment del deute dels EUA, ja que les divises de nacions emergents amb dèficit per compte corrent, com Indonèsia i l'Índia, també han patit agudes depreciacions. Encara que ja ha pujat des dels recents mínims, la rupia indonèsia ha arribat al seu pitjor canvi en dos anys aquest dimarts a les 13,898 unitats per dòlar.

Recull 'Reuters', també, que els forwards no lliurar-los a un mes de la rupia índia es van desplomar al seu pitjor canvi en dos anys als 14,105 rupies per dòlar abans de reequilibrar-se. El moviment està provocat per les compres de dòlars davant la divisa de l'Índia per buscar cobertura davant una major apreciació del dòlar.

Que el 'bitllet verd' prossegueixi amb el seu auge és una possibilitat que no descarta la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. Explica l'analista que els llargs mantenen el control de la moneda nord-americana per altres factors, a més pe l’"increment del rendiment de la renda fixa i reacoblament de les compres en la moneda amb aquest motor del mercat". Assenyala, també, "una dada decent de vendes al detall; dades macroeconòmiques més suaus a la resta del món i una absència de nous factors de risc al pla geopolític".

La relativa calma que s'està vivint en el pla diplomàtic, des d'on arriben bones notícies de les converses amb Corea del Nord, mantindran el dòlar apuntalat durant els propers dies, si Trump "està calladet", afegeix l'experta de la companyia d'inversió nord-americana.

L'EURO ESPERA AL BCE AMB POC ENTUSIASME

I en l'euro/dòlar, aquest context pot traduir en majors vendes que arrossegaran la divisa comunitària fins a la banda baixa del canal que manté des d'inicis d'any, entre els 1,21-1,22 dòlars i els 1,25 dòlars, segons experts de Danske Bank. Des del punt de vista tècnic, el trencament a la baixa s'ha produït després de vuit jornades de consolidació durant la qual la moneda única va ser incapaç de superar els 1,24 dòlars, de manera que el panorama seguirà debilitat durant les properes sessions.

De fet, el desenllaç baixista, després de les paraules de Jens Weidmann de divendres apunta a majors caigudes. El president del Bundesbank va assenyalar que hi havia indicis recents que el primer trimestre a Alemanya "no va ser tan brillant". No obstant això, Draghi, en canvi, es va mostrar optimista i va posar èmfasi que l'impuls de creixement continuarà i que augmentarà la seva confiança en la perspectiva inflacionista.

Però Lien descarta que "la perspectiva de Mario Draghi millori materialment aquest mes, ja que el sentiment i la despesa d'Alemanya s'han deteriorat". En definitiva, "el BCE no està llest per assenyalar el final de l'expansió quantitativa i no estan pensant en pujar les taxes d'interès a curt termini", aclareix l'experta de la companyia d'inversió de Nova York.

contador