El dòlar rebota gràcies al recés en la crisi de Corea del Nord però l'euro no perd atractiu

El 'bitllet verd' remunta més d'un 1,5% enfront del ien i al voltant de l'1% contra el franc suís i l'euro

  • Els analistes aposten perquè la moneda comunitària segueixi ampliant els seus guanys fins als 1,25 dòlars
  • La lliura remunta des del seu mínim de gairebé vuit anys contra l'euro
Noemí Jansana
Bolsamania | 30 ago, 2017 10:38
0cb796

Calma després de la tempesta. La por i l'aversió al risc amb què els inversors rebien la notícia del llançament d'un míssil per part de Corea del Nord, que sobrevolava el Japó, ha anat deixant pas a la tornada de la gana inversor. Un clàssic comportament del mercat als diferents episodis de la crisi entre Pyongyang i Washington i sense esperat, també, rebot del dòlar, que ha recuperat posicions davant els seus rivals.

Així, la moneda dels EUA ha recuperat posicions contra els valors refugi. Ha deixat un màxim de 12 dies contra el ien, lleugerament per sobre dels 110,00 iens, i s’ha allunyat un 1,6% dels mínims de quatre mesos i mig del 29 d'agost, als 108,271 iens. També posa terra pel mig contra el franc suís i es recupera fins als 0,9572 francs, pràcticament un 1% per sobre dels mínims de dos anys assolits contra la moneda suïssa.

Quant a l'índex del dòlar, que mesura l'acompliment de la divisa enfront d'una cistella de sis rivals, es recupera també des de mínims de dos anys i mig, per sota dels 92,00 punts i arriba als 92,500 punts aquest dimecres. L'analista tècnic de la CNBC Daryl Guppy avisa que el trencament del suport als 93,00 punts obre el camí cap al següent nivell "de pes" que se situa als 83,00 punts, no vistos des de 2009.

No obstant això, la passada sessió deixa una fita inesborrable: l'euro ha superat per primera vegada des de 2015 la barrera dels 1,20 dòlars.

L'euro, valor refugi en la crisi coreana i també pel Brexit

Per aquest motiu, tot i que la volatilitat ha beneficiat a les últimes hores el 'bitllet verd', que es canvia al voltant de les 1,1950 unitats enfront de la seva contrapart europea, "l'atractiu de l'euro és molt seductor per als operadors del mercat de les divises", assenyala Kathy Lien, analista de BK Asset Management. La divisa nord-americana ha remuntat pràcticament un 1% des dels màxims de dimarts, als 1,2070 dòlars, nivells de preu no vistos en més de dos anys i mig. No obstant això, l'analista assenyala que "les previsions positives del Banc Central Europeu (BCE), el gir de 180 graus en la seva política monetària, que s'encamina a poc a poc a la normalització, i l'aparent tolerància del supervisor per la fortalesa de la divisa, la converteixen en 'la nena bonica' del mercat, enfront d'altres monedes amb pitjors perspectives".

En conseqüència, Lien no confia que el dòlar aconsegueixi aguantar el tipus durant molt més temps contra l'euro i aposta perquè prossegueixi el seu ral·li fins als 1,25 dòlars. "Històricament, aquest preu està a mig camí entre el màxim de 2008, als 1,6038 dòlars i el mínim d'inicis d'any als 1,0339 dòlars", recorda la fundadora de BK Asset Management. La directora de la companyia d'inversió de Nova York matisa que el valor mitjà del dòlar dels últims cinc anys està al voltant dels 1,21 dòlars, de manera que els 1,25 dòlars no representen una sobreapreciació excessiva per a la moneda compartida.

Després del recent avanç, l'euro/dòlar s'ha revalorat un 14,4% des del començament de l’any i un 16,4% des del mínim de 1,0339 dòlars registrats al gener de 2017. Però la seva remuntada podria no acabar aquí. Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "hi ha la possibilitat que l'encreuament acabi buscant, amb les seves lògiques correccions intermèdies, la zona de resistència dels aproximadament 1,27 dòlars (la part superior del canal baixista)".

EURO, ACTIU REFUGI 'DE FACTO'

A tot l'anterior cal sumar-hi el fet que l'euro, que habitualment no es considera un actiu refugi, s’està beneficiant que els operadors el considerin un valor segur. No només en la crisi coreana, en què clarament és l'opció més assenyada per als operadors. Es pot veure com està funcionant com un 'safe haven' davant de la criticada lliura, per la incertesa política que es desprèn del Brexit, que encara la tercera ronda de negociacions aquesta mateixa setmana.

Bona mostra d'això són els recents màxims de la moneda comunitària contra la moneda britànica, que es va disparar per sobre de les 0,9300 lliures i va deixar un màxim de gairebé vuit anys, a l'espera que s'arribi a una resolució entre el Regne Unit i els socis europeus sobre temes com la factura del divorci o l'estatus dels ciutadans europeus al país britànic.

contador