La moneda europea no es beneficia del ral·li anti-dòlar que recorre els mercats
La gran notícia que recorre el mercat de les divises és el retrocés del dòlar davant tots els seus rivals, després que la presidenta de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Janet Yellen, hagi deixat clar que no té cap pressa en seguir pujant els tipus d'interès. La manca de pressa de la banquera central a l'hora de prosseguir amb la normalització monetària ha impactat en un dòlar que estava pagant les conseqüències de l'últim capítol del 'Russiagate', sobre els vincles dels membres de la campanya electoral del president nord-americà, Donald Trump, i Rússia. No obstant això, els operadors no han aprofitat el 'ral·li anti-dòlar' per impulsar l'euro.
La divisa comunitària, en canvi, es negocia un 0,6% per sota dels màxims de 14 mesos assolits durant les primeres hores de dimecres, als 1,1490 dòlars i, de fet, va arribar a depreciar-se fins a nivells per sota dels 1,1400 dòlars després de les paraules de Yellen. Kathy Lien, analista de BK Asset Management, no amaga la seva sorpresa davant l'acompliment de la moneda europea ja que "des del costat de les dades macroeconòmiques, els resultats van ser prou bons com per impulsar la divisa, amb la producció industrial de l’eurozona catapultant-se a un màxim de sis mesos". Segons l'experta, "l’única raó per justificar la pausa en l'euro és la caiguda dels rendiments dels bons europeus, a més del creixement de la preocupació als mercats que el Banc Central Europeu (BCE) no estigui disposat a abordar encara la retirada dels estímuls".
Creix la preocupació als mercats que el Banc Central Europeu (BCE) no estigui disposat a abordar encara la retirada dels estímuls
També hi ha factors tècnics i és que en rang setmanal se situa una important resistència a l'àrea dels 1,1500 dòlars que frenarà l'ascens de la divisa compartida, encara que, segons assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, "l'euro/dòlar segueix el seu curs cap als màxims de 2016, als 1,1617 dòlars, mentre es mantingui per sobre dels 1,1300 dòlars".
Però el de l'euro és un cas aïllat. La resta de divises han aprofitat la fugida dels alcistes del la moneda dels EUA per tornar a la càrrega. La lliura s'ha disparat a màxims d'una setmana, fins als 1,2950 dòlars, a causa de la combinació de factors entre el declivi del dòlar i el matalàs del suport situat als 1,2850 dòlars, un escenari en què l'informe del mercat laboral, que ha reportat que la desocupació ha caigut al seu millor nivell en 42 anys "han donat l'excusa perfecta per impulsar de nou la moneda britànica", assenyala Lien.
A Àsia, la majoria de monedes deixen guanys: el won sud-coreà és el que lidera el bon acompliment vist en les monedes de la regió i s'aprecia un 0,8% fins a arribar al seu millor preu en dues setmanes, després que el banc central del país hagi decidit deixar els tipus sense canvis. El iuan xinès augmenta un 0,2%, igual que la rupia índia, el peso filipí -que es desmarca dels seus recents mínims d’11 anys- o el dòlar de Taiwan.
El ien, per la seva banda, cedeix una mica de terreny aquest dijous, després d'haver arribat a cotitzar per sota dels 113,00 iens per cada dòlar, el seu millor preu d'una setmana.
EL DÒLAR CANADENC CATAPULTAT A MÀXIMS D'UN ANY
Punt i a part mereix el dòlar de Canadà ('loonie'). La divisa s'ha disparat un 2,6% després d'anunci de pujada de tipus del Banc de Canadà (BoC per les sigles en anglès), per primera vegada en set anys, fins al seu millor nivell en un any. Encara que aquest dijous retrocedeix des dels 1,2680 'loonies' aconseguits el dimecres, fins preus al voltant de les 1,2740 unitats, experts pronostiquen que la moneda podria acabar negociant-se a les 1,2500 unitats.
L'anàlisi d'experts com Hussein Saied, d’FXTM, passa per destacar la importància del moviment del BoC, ja que mana el senyal unívoc al mercat que la resta de supervisors monetaris del món "no es mou de forma divergent amb la Fed". "Malgrat els seus diferents trajectòries hi ha un moviment coordinat cap a una normalització de les polítiques monetàries a escala mundial i els mercats ara es pregunten que serà el pròxim a fer el pas: el Banc Central Europeu, el Banc d'Anglaterra, el Riksbank o el Banc de Noruega", apunta l'expert.