El mercat de les divises estarà molt pendent del simposi del BCE a Sintra
Forta ressaca la que viu el mercat de les divises aquest dilluns, després d'una intensa setmana durant la qual els bancs centrals van marcar el compàs. Les renovades tensions comercials, que alguns experts segueixen qualificant de "guerra", entre la Xina i els EUA van acaparar tota l'atenció divendres i són l'únic que mantenen el dòlar subjecte, molt a prop del seu màxim de set mesos.
L'índex del dòlar -que mesura el seu acompliment contra sis divises rivals- es va disparar a finals de la setmana passada fins a un màxim no vist des de desembre de 2017, als 95,130 punts, després que la Reserva Federal (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE) tornessin a fer evidents les seves divergències de política monetària. Primer, el regulador monetari dels Estats Units va rubricar el seu compromís amb la normalització monetària en assenyalar quatre pujades de tipus aquest any. Després, el BCE 'va treure a passejar’ la seva cautela per deixar clar que els increments de taxes no arribaran fins després de l'estiu de 2019.
I mentre l'índex del 'bitllet verd' es mou al voltant dels 95,00 punts, l'euro ha aprofitat els nous tambors de guerra entre les dues principals potències mundials per recuperar una mica d'aire fins al voltant dels 1,16 dòlars. Les dues monedes s'han mogut entre aquests esdeveniments, l'últim dels quals va ser una decisió dels Estats Units divendres de promulgar aranzels de 50.000 milions de dòlars en béns xinesos. Poc després, l'agència oficial xinesa de notícies Xinhua va dir que Pequín imposaria aranzels del 25% sobre 659 productes nord-americans, des de soja i automòbils fins a productes del mar.
"La reacció de les monedes als desenvolupaments comercials s'ha vist limitada, ja que la mesura dels EEUU i la resposta de la Xina estaven en línia amb les expectatives", segons experts de Daiwa Securities. Els experts de Danske Bank, per la seva banda, consideren que l'euro/dòlar es mantindrà en mode consolidació mentre els inversors seguiran amb atenció el simposi del BCE a Sintra.
"Es buscaran senyals en el discurs del president del BCE, Mario Draghi, sobre les raons per les quals el BCE va optar per posar fi a l'expansió quantitativa", afegeixen els analistes de l'entitat danesa. "Creiem que això podria ajudar a posar-li un sòl a l'euro a curt termini a l'àrea dels 1,15 dòlars", indiquen els analistes del banc d'inversió que també aconsellen "mantenir-se atents a les tensions comercials, encara que no creiem que sigui un motor de l'encreuament a curt termini".
LA LLIURA, SOTA FOCUS
Durant aquesta setmana, la lliura es mantindrà també en el radar dels operadors, ja que s'esperen moviments tant al front del Brexit com al de Banc d'Anglaterra (BoE). El govern del Regne Unit s'enfronta aquest dilluns a un debat a la Cambra dels Lords del projecte de llei de divorci amb la UE i la "incertesa política al Regne Unit segueix sent un element negatiu per a la lliura esterlina, ja que la primera ministra, Theresa May, encara lluita pel favor del parlament sobre importants qüestions al voltant del Brexit", argumenten des de Danske Bank.
A més, el mercat espera que el BoE deixi els tipus sense canvis i mantingui una postura neutral, "la qual cosa indica que la propera pujada de la taxa encara depèn de les dades", afegeixen. Atès que la inflació ha baixat moderadament i la taxa d'atur va resultar per sobre del que s'esperava al maig, la probabilitat d'una alça de taxes a l'agost ha disminuït lleument. De fet, el mercat descompta un 50% de probabilitats d'un increment l'agost just en aquest punt, però podria disminuir encara més, si el BoE no indica que això encara sigui una opció.
"Estratègicament, encara som baixistes en l'euro/lliura a mitjà-llarg termini i considerem vendre la cruïlla en els repunts per sobre de les 0,885 lliures", recomanen des de Danske Bank.