L'economista John Taylor, autor de la regla que porta el seu nom, es perfila com el més ferm candidat
Escassa acció al mercat de les divises, amb els operadors a l'espera que es produeixin diversos esdeveniments que s'aclareixin el futur de la política de tres dels bancs centrals més importants del món. L'euro no troba motius per pujar abans de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) del 26 d'octubre i es deixa portar per la prima de risc polític que s'acarnissa a Espanya. La lliura opera deprimida, després que el governador del BoE, Mark Carney, no donés mostres que dona suport a una pujada de tipus al mes de novembre. I el dòlar ha trobat impuls a les perspectives que un 'falcó' assumeixi el comandament de la Reserva Federal dels EUA.
L'índex que mesura l'acompliment de la divisa nord-americana contra una cistella de sis monedes rivals avança fins als 93,60 punts, a prop del màxim de dimarts i s'allunya dels mínims de dues setmanes i mitja assolits la setmana passada. Darrere d'aquest comportament de la divisa es troba la millora d'algunes dades macroeconòmiques als EUA i que la figura de l'economista de la Universitat de Standford, John Taylor, ha emergit com el més ferm candidat per ocupar la cadira de Janet Yellen al capdavant de la Fed.
Amb el mercat descomptant una tercera pujada de tipus aquest any, la gran incògnita se centra ara en conèixer qui pilotarà el banc central a partir del proper mes de febrer, quan Yellen acabi el seu mandat. El president nord-americà, Donald Trump, remena cinc candidats i prendrà la seva decisió abans del seu viatge a Àsia de principis de novembre, segons informa 'Reuters'. Amb tota seguretat, el nom del successor de Yellen transcendirà aquesta mateixa setmana, després de la reunió que mantindran Trump i Yellen. "Les opcions que la president actual mantingui el càrrec són escassíssimes", indica Kathy Lien, analista de BK Asset Management.
Els rumors que Taylor, autor de la regla que té el seu nom, podria fer-se amb els comandaments del supervisor ha ofert impuls al dòlar, ja que els operadors aposten al fet que els augments de tipus s'acceleraran sota el seu mandat. Segons la seva pròpia regla, les taxes de la Fed han d'estar molt més alts de l'actual 1% -1,25%.
La divisa nord-americana ha operat amb bon to contra el ien, i es mou al voltant dels màxims de tres dies assolits dimarts, a més de contra l'euro i la lliura.
L'EURO PERD TERRENY PER CINQUÈ DIA CONSECUTIU
Però les dues monedes europees passen pels seus propis 'calvaris'. L'euro es manté a l'espera del que pugui dir el president del BCE, Mario Draghi, sobre el calendari de retirada dels estímuls monetaris durant la reunió de la setmana que ve. Fins llavors, la divisa comunitària es deixa bressolar pel desenvolupament dels esdeveniments a Espanya, amb la galopant crisi catalana en el seu apogeu. Els governs del bloc europeu fan pinya amb el president espanyol, Mariano Rajoy, que ultima el seu pla per suspendre l'autonomia de la regió i evitar que l'Executiu autonòmic declari la independència de la regió. Un camí en què no compta amb suports a Europa, segons han insistit en ressaltar les institucions europees.
En qualsevol cas, l'euro encadena cinc jornades a la baixa i ha perdut un 0,5% durant la setmana. Aquest dimecres es manté al voltant dels 1,1750 dòlars. "Després d'un rebot que ha durat pocs dies tornem a veure l'encreuament perdre posicions amb una alta probabilitat de posar a prova el suport horitzontal que presenta en els mínims de principis de mes que coincideix amb els mínims d'agost, als 1,16680 dòlars", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. L'expert avisa que, en perforar aquest suport, s'estaria donant forma a una figura d'implicacions baixistes en "cap-i-espatlles" amb objectiu de caiguda (mínima teòrica) als 1,13 dòlars.
LA LLIURA, ENTRE EL BREXIT I EL BOE
L'atenció se centra en la lliura en una setmana decisiva per al futur del Brexit i plena de referències econòmiques. La moneda britànica es troba molt pressionada per l’incert escenari que s'obre al voltant de les negociacions sobre el divorci entre la Unió Europea i el Regne Unit. El vicegovernador del Banc d'Irlanda, Ed Silvey, ja ha avisat que les empreses s'han de preparar per un "Brexit dur i sense transició". I la idea que estan en un carreró sense sortida amb grans possibilitats de fracàs cala entre els inversors.
La lliura està pagant els plats trencats i es troba molt pressionada. Opera aquest dimecres a prop del mínim recent als 1,3150 dòlars, afeblida també perquè Mark Carney no es va alinear amb els 'falcons' del BoE que esperen una pujada de tipus al novembre. Experts consultats esperen que la moneda es mantingui en rang entre els recents mínims i màxims (1,3020 dòlars i 1,3350 dòlars) durant les properes sessions, fins que s'aclareixi un dels dos fronts: el polític o el monetari.