L'endeutament de les administracions públiques va augmentar entre gener i febrer en més de 10.000 milions
L'endeutament de les administracions públiques torna a augmentar. Ho fa per tercer mes consecutiu i es dispara fins a un nou màxim històric als 1,118 bilions d'euros, segons les estadístiques del Banc d'Espanya publicades aquest dimarts.
El deute públic es va reduir a l'octubre i novembre en baixar fins als 1,1 bilions d'euros, però des de llavors ha escalat altres 17.000 milions d'euros. Al febrer, últim mes inclòs a les dades de l'organisme governat per Luis María Linde, es va incrementar en 3.318 milions.
D'aquesta forma, segueix a l’entorn del 100% del PIB, a falta que el Banc d'Espanya publiqui la ràtio definitiva a partir dels seus càlculs sobre la producció de l'economia espanyola. El 2016 va tancar al 99,4%, en línia amb l'objectiu marcat pel Govern al seu quadre de previsions macroeconòmiques.
La major part dels 1,118 bilions d'endeutament públic està en valors a mitjà i llarg termini, amb un total de 847.465 milions en aquests instruments. Per la seva banda, els valors a curt termini acumulen 82.509 milions i els crèdits no comercials, 188.072 milions.
L’alçament del sector públic segueix així molt per sobre de l'objectiu del 60% marcat per la Unió Europea i que Espanya no aconseguirà fins el 2037, segons les previsions de l'Autoritat Independent de la Responsabilitat Fiscal (AIReF). Malgrat això, l'entorn de tipus baixos condicionat per la política monetària expansiva del Banc Central Europeu (BCE) que inclou 'diners gratis' i compres de bons mantenen sense pressió les emissions de deute.
El Govern estima que la rendibilitat mitjana del bo a 10 anys se situarà al 2% el 2017. Al mercat secundari, aquest instrument cotitza amb una rendibilitat de l'1,67%. Un retorn inferior, per exemple, al que paga els Estats Units. La prima de risc espanyola es mou avui als 150 punts bàsics.