El nivell d'endeutament de l'economia italiana suposa més del 136% del PIB de 2017
El deute públic italià es va incrementar en 2.000 milions d'euros durant el mes de juliol en comparació amb el mes anterior, segons les dades del Banc d'Itàlia recopilades per l'agència Efe. Això implica un augment del nivell d'endeutament de les administracions públiques d'Itàlia fins a un nou rècord històric als 2,281 bilions d'euros.
El sector públic italià és un dels més apalancats del món. De fet, aquesta xifra en comparació amb el PIB de 2016 -1,67 bilions d'euros- supera el 136% del PIB, nivells difícils de trobar entre les economies desenvolupades, sempre amb l'excepció del Japó on supera el 200% de la riquesa que genera anualment.
Les estadístiques publicades pel Banc d'Itàlia mostren que l'augment del deute públic es va deure a l'administració central, que va emetre bons fins a fer créixer el palanquejament en 4.000 milions d'euros. Mentre que els municipis van disminuir el seu endeutament en 1.900 milions d'euros durant el mateix mes.
Els ingressos fiscals de juny van ascendir a 31.600 milions, fet que suposa un descens de 13.500 milions respecte al mes anterior. En l'acumulat dels sis primers mesos de l'any, els ingressos públics arriben als 186.000 milions d'euros, un 5,8% menys que l'any anterior. És a dir, la recaptació de l'Executiu italià s'ha desplomat, cosa que aprofundeix en els seus problemes d'endeutament que ja són crònics i que provenen de la delicada situació de les finances públiques durant la dècada dels 90, tot i que es va agreujar a partir de la crisi financera internacional del 2008.