Espanya seguirà liderant el creixement a Europa, si bé a una taxa inferior (2,6%)
El Servei d'Estudis de Mapfre estima que Espanya creixerà un 2,6% aquest 2018, per sota del creixement del 3,1% que es registrarà per 2017. No obstant això, les previsions per a Espanya mantenen el seu creixement al capdavant d'Europa, però difícilment repetirà l'èxit registrat el 2017.
La maduresa en el cicle i el cost del desconcert polític situen el creixement previsible el 2018 a prop del 2,6% (enfront del 3,1% que es preveu registrar el 2017), el que no deixa de ser un creixement superior al seu camí de llarg termini. Aquesta previsió té riscos a l'alça en el cas que l'ambient polític millori i les reformes estructurals escomeses al passat ampliïn el marge de creixement. La taxa d'atur de l'economia espanyola se situa ja en el límit estructural (a prop del 16%), cosa que en absència de reformes planteja reptes per augmentar l'activitat de manera sostinguda.
ECONOMIA GLOBAL
L'economia global podria créixer aquest any un 3,7%, una dècima més del que s'espera que registri el 2017, i per sobre de les expectatives que existien fa 12 mesos. Durant aquest temps, el creixement global ha guanyat tracció i s'ha generalitzat entre mercats desenvolupats i emergents. El 2018 es preveu una acceleració en l'aportació al creixement mundial dels mercats desenvolupats (ja per sobre del 2%) i dels mercats emergents (a l'entorn del 4,9%), aquests últims liderats per la resiliència en el creixement a la Xina, i la sortida de recessió del Brasil i Rússia.
No obstant això, la dinàmica de l'activitat econòmica global també mostra signes d'estabilització i anticipa que potser s'estigui en el preàmbul d'un canvi de cicle que es materialitzaria cap a finals de 2019. És una de les principals previsions incloses a l'informe "Panorama econòmic i sectorial 2018 "elaborat pel Servei d'Estudis de Mapfre i editat per Fundació Mapfre.
Així, com explica Manuel Aguilera, director general del Servei d'Estudis, "2018 serà un any dominat pel canvi en el moment cíclic de diverses economies desenvolupades, la potencial reversió de l'excessiu optimisme que sol esdevenir abans dels canvis de cicle econòmic, i l'inici d'un procés gradual d'ajust de la liquiditat global".
El món viu encara un fort moment d'expectatives que, malgrat el dinamisme de l'activitat econòmica, encara dista de l'acompliment dels indicadors reals. Aquest risc podria transformar la visió continuista del 2018 en un escenari de risc. En aquest cas, el catalitzador seria un xoc de liquiditat global que podria veure augmentat i transmès per una mala gestió monetària i un comportament pro-cíclic de les carteres d'inversió globals.
L'informe emfatitza en el risc de caiguda de les expectatives d'inflació de llarg termini, que cobrarà singular vigència el 2018. La inflació romandrà continguda encara que orientada cap als objectius dels bancs centrals, i amb els tipus d'interès de llarg termini creixent, amb tímides millores a les seves primes per termini. El Servei d'Estudis pronostica que el tipus d'interès oficial dels Estats Units se situï en un entorn del 2% a finals de 2018, mentre que el tipus del BCE es mantindrà al 0%.
Es tracta del segon informe anual de perspectives preparat per la unitat d'anàlisi econòmica de Mapfre. Aquest informe té com a propòsit oferir una visió global de les perspectives i previsions respecte al comportament econòmic tant a nivell global com a les principals economies durant 2018 i, a partir d'aquest marc general, analitzar l'entorn que podria enfrontar la indústria asseguradora.
RISCOS GLOBALS
L'informe identifica determinats riscos globals que poden introduir un biaix a la baixa a les previsions macroeconòmiques per a 2018. Alguns d'aquests riscos tenen a veure amb la geopolítica, destacant les creixents tensions entre Corea del Nord i els Estats Units. A aquest risc segueixen potencials errors d'implementació en la política econòmica als Estats Units i la Xina i, a nivell domèstic, el cicle polític emergent pot donar poder a corrents populistes més reticents a implementar reformes estructurals de calat i que, en conseqüència, dificulten el procés de creixement econòmic.
En el cas de la indústria d'assegurances, el creixement mundial previst per 2018 anticipa un impacte positiu en el desenvolupament del mercat assegurador a nivell global. Aquest creixement s'apreciarà especialment a les economies emergents, que presenten una major elasticitat en el creixement del negoci assegurador davant creixements del nivell d'activitat.
No obstant això, als països desenvolupats, les polítiques monetàries encara laxes continuen llastrant el desenvolupament de les assegurances de vida vinculats a la previsió social i l'estalvi. Caldrà esperar encara al fet que els anuncis de normalització monetària es materialitzin i puguin contribuir al desenvolupament d'aquests mercats.
D'altra banda, les catàstrofes naturals de l'últim semestre tindran un impacte notable no només en les ràtios combinats i rendibilitat de les reasseguradores, sinó també en la tarifació de les assegurances i les renovacions dels contractes de reassegurança, en un mercat que davant l'absència de catàstrofes significatives s'havia tornat molt competitiu pel que fa a preus.