El 87,8% de les vacants registrades durant el primer trimestre es troba al sector Serveis
El cost salarial per treballador que assumeixen les empreses, i que comprèn salari base, complements salarials, pagaments per hores extraordinàries, pagaments extraordinaris i pagaments endarrerits, va repuntar un 0,8% durant el primer trimestre de l'any respecte al mateix període de 2017. Així ho confirmen les dades revelades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que revelen que el desemborsament que les empreses van fer de mitjana per cada un dels seus empleats al mes va ser de 1.844,24 euros.
L'Enquesta Trimestral de Cost Laboral assenyala també que el cost laboral de les empreses es va situar als 2.497,91 euros per treballador i mes durant els tres primers mesos de l'any, xifra que representa un augment del 0,7% respecte al mateix mes de l'any anterior. D'aquesta manera, del cost total per treballador i mes durant el qual incorre un empresari per la utilització del factor treball, 1.844,24 euros corresponen a salaris i 594,13 euros a cotitzacions obligatòries a la Seguretat Social. La resta correspon a indemnitzacions, prestacions socials...
La diferència salarial entre els treballadors a temps complet i parcial és de 4,55 euros per hora
Així mateix, els denominats com altres costos (costos no salarials) van créixer un 0,2% fins als 653,67 euros. En aquest cas, el seu principal component, les cotitzacions obligatòries a la Seguretat Social, van créixer un 0,7%. En la variació de les percepcions no salarials destaca la disminució de les indemnitzacions per acomiadament i de les altres percepcions no salarials (indemnitzacions per fi de contracte, pagaments compensatoris, petit utillatge, roba de treball, selecció de personal, etc.).
Les dades posen també de manifest que el cost laboral per hora efectiva va pujar un 3,8% en taxa anual, com a conseqüència del menor nombre d'hores treballades, a causa que la Setmana Santa va tenir lloc aquest any durant el primer trimestre, mentre que el 2017 es va celebrar al segon.
Amb resultats corregits de calendari i desestacionalitzats, ressalta Estadística, el cost laboral per treballador va augmentar un 0,6% durant el primer trimestre de 2018 respecte al mateix període de 2017, mentre que el cost laboral per hora efectiva va créixer un 0,8%.
Així mateix, durant el primer trimestre, explica l'INE, la jornada setmanal mitjana pactada (considerant conjuntament temps complet i temps parcial) va ser de 34,2 hores. D'elles se’n van perdre 4,1 hores a la setmana, de les quals 2,4 van ser per vacances i festes gaudides. És més, si s'hi afegeixen les hores extres i se’n resten les perdudes, la jornada es redueix a 30,2 hores efectives de treball.
Segons el tipus de jornada, la diferència salarial entre els treballadors a temps complet i parcial és de 4,55 euros per hora (14,68 euros/hora per temps complet, enfront dels 10,13 euros per temps parcial). Pel que fa a temps de treball, els treballadors a temps complet pràcticament dupliquen les hores de treball efectiu realitzades pels treballadors a temps parcial (34,2 hores setmanals enfront de 17,6).
I l'enquesta també revela que el nombre de vacants durant els tres primers mesos de l'any va ser de 101.512, de les quals el 87,8% es trobava al sector Serveis. Les comunitats amb major nombre de vacants durant el primer trimestre fur Catalunya, Comunitat de Madrid i Andalusia, mentre que les que menys van registrar van ser La Rioja, Cantàbria i Principat d'Astúries. Atenent a la distribució percentual, Catalunya, Comunitat de Madrid i Andalusia concentren més del 60% del total de vacants aquest trimestre.
MADRID I PAÍS BASC TENEN ELS COSTOS SALARIALS MÉS ALTS
Estadística posa, a més, de manifest que el cost laboral a la Comunitat de Madrid i al País Basc supera en més de 350 euros la mitjana nacional, mentre que a Extremadura i Canàries aquest cost és inferior a la mitjana en la mateixa quantitat. I atenent al creixement anual del cost, Illes Balears, Catalunya i Comunitat Foral de Navarra presenten les taxes més elevades durant el primer trimestre, davant de La Rioja, Castella-La Manxa i Andalusia, que registren els majors descensos.