El Congrés dels EUA proposa un nou pla de 3 bilions per reactivar l'economia

Pelosi el defensa assegurant que és un "gran ticket" per a un "gran problema"

Virginia Mora
Bolsamania | 14 mai, 2020 10:30
nancy pelosi
Flickr

Els demòcrates han presentat un nou pla d'estímul econòmic per afrontar la Covid-19 de 3 bilions de dòlars. La proposta s'ha presentat a la Cambra de Representants, i serà votada, si no hi ha canvi de plans, aquest divendres. Inclou, entre d'altres coses, fons per als governs estatals i locals, pagaments directes addicionals als treballadors i milers de milions més per al sistema de salut i la realització de proves del coronavirus. Si s'aprova, seria el quart i més car d'una sèrie de projectes llei aprovats per fer front a la pandèmia i als seus efectes econòmics.

El projecte de llei, que consta de 1.815 pàgines, repartiria 875.000 milions de dòlars entre els governs estatals i locals, destinaria 200.000 milions de dòlars per a cobrir els riscos de certs treballadors essencials i 75.000 milions de dòlars per a ampliar les proves de coronavirus i el rastreig de contactes, que els demòcrates consideren una mesura bàsica per poder reobrir l'economia.

Així mateix, es contempla el repartiment d'altres 1.200 dòlars en pagaments directes a individus que guanyin fins a 75.000 dòlars, i augmentaria la quantitat màxima a 6.000 dòlars per a llars amb nens. També busca ampliar el suport federal a la desocupació fins a gener, després que la taxa d'atur hagi tocat a l'abril el 14,7%, la dada més alta que s'ha registrat des de la Gran Depressió. I és que l'ajuda a la desocupació de 600 dòlars setmanals acabarà al juliol.

També inclou una sèrie de mesures que es van deixar de banda en projectes de llei anteriors, com 75.000 milions de dòlars per a alleujament hipotecari i 100.000 milions de dòlars per a destinar-los a un pla d'assistència als arrendataris. 25.000 milions de dòlars més anirien cap al Servei Postal dels EUA i 3.600 milions de dòlars per apuntalar les eleccions presidencials que s'han de celebrar al novembre. A més, posaria 10.000 milions de dòlars a la disposició de les petites empreses que no han rebut fons del Programa de Protecció de Xecs de Pagament.

Segons la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, és un "gran ticket" per a un "gran problema" provocat per la pandèmia. "Crec que és una oportunitat perquè només se centra en el coronavirus", ha explicat, deixant clar que és el moment de "pensar en gran" perquè si no hi haurà un major cost "en vides i en mitjans de vida més endavant". "No actuar sortirà més car", i aquest pla és "necessari per afrontar la crisi i assegurar-nos que podem tornar a la feina i a l'escola de manera segura".

No obstant això, el pla no acaba de convèncer. Els demòcrates necessiten el suport d'alguns republicans per a tirar-lo endavant, però el partit de Donald Trump no hi sembla gaire interessat. El mateix president i els republicans del Congrés (majoria al Senat, però minoria en la Cambra de Representants) s'oposen a la proposta del Partit Demòcrata ja que, segons diuen, és massa ambiciosa i, a més, no hi ha hagut suficient temps des que es va aprovar la Llei CARES de 2 bilions de dòlars (a la fi de març) per determinar si aquesta nova legislació és o no necessària. Ho han definit com una llista de desitjos demòcrates que no anirà enlloc.

I tampoc a l'esquerra ha trobat el suport que caldria esperar, ja que alguns progressistes es queixen que el projecte de llei no és prou ambiciós. Per això el Caucus Progressista del Congrés s'ha mobilitzat per intentar posposar la votació fins la setmana que ve, amb l'objectiu que els legisladors puguin digerir el projecte de llei i fins i tot impulsar canvis a través d'esmenes (per a incloure, entre altres coses, un pla de fons federals per a les nòmines de les petites empreses, que no es contempla), i es busquin els suports necessaris per a tirar-lo endavant.

LES DIFERÈNCIES AMB LA GRAN DEPRESSIÓ

Segons Pelosi, el pla és necessari perquè la situació actual és diferent a la Gran Depressió. I és que el desastre econòmic dels anys 30 no es "va agreujar amb una amenaça a la vida del poble americà", com si que passa ara amb el coronavirus. Actualment els EUA compten amb més de 1,3 milions d'infectats, i més de 81.000 morts per Covid-19, segons les dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès). A això cal sumar-hi les xifres econòmiques, ja que més de 33 milions de persones han sol·licitat el subsidi d'atur en els últims dos mesos, la qual cosa ha fet que la taxa d'atur es dispari des de mínims històrics a més del 14%.

"Aquests números són inimaginables, així que la combinació de tots dos... és simplement horrorosa, i hem d'actuar, i per això volem obrir l'economia i les nostres escoles, però per fer-ho hem de fer proves, proves i més proves", ha remarcat Pelosi en una entrevista a la CNBC. La demòcrata ha assenyalat que "totes aquestes disposicions tenen el seu origen en els quatre projectes de llei anteriors que han estat aprovats de manera bipartidista", és a dir, que han estat secundats per demòcrates i republicans "a tot el país", per la qual cosa creu que no hauria d'haver-hi problemes perquè tiri endavant.

contador