El comerç avisa: la falta de consum i turisme farà que tanquin el 30% de botigues

El que es tradueix en la clausura de 1.200 negocis abans de final d'any

Bolsamanía
Europa Press | 08 set, 2020 18:04
ep calle comercial de merida
AYUNTAMIENTO DE MÉRIDA

L'alentiment del consum durant el període estival, marcat per la falta de turisme i una "nefasta" campanya de rebaixes podria provocar el tancament del 30% dels comerços abans de final d'any, segons les últimes previsions de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC). Això es tradueix en què 1.200 negocis tancarien la persiana abans de començar 2021 si les ajudes no resulten efectives.

En comparació amb les dades registrades el segon quadrimestre de l'any, amb l'índex de confiança del consumidor desplomat i caigudes de facturació interanuals que ronden el 50%, la CEC ha empitjorat les seves previsions de tancament de negocis, del 20% dels mesos previs a l'estiu a més del 30%. I és que l'arribada de la 'nova normalitat' "lluny de millorar la ja malparada situació del comerç, l'ha empitjorat", ha indicat la patronal.

"Després de l'estat d'alarma, entre un 10% i un 15% dels negocis no van tornar a aixecar la persiana. Sense mesures efectives i específiques, aquesta xifra seguirà en augment i un de cada tres negocis podria tancar les portes", ha ressaltat el president de la CEC, Pedro Campo.

Entre les seves propostes, la CEC veu imprescindible que s'adoptin mesures de suport fiscal i financer que garanteixin la liquiditat als comerços, l'ajornament del pagament del deute tributari i condonació del pagament de tributs, la reducció "dràstica" del recàrrec d'equivalència o garantir les mateixes normes de funcionament per a tots els operadors de comerç amb independència que el canal de venda sigui 'offline' o 'online'.

A més, considera fonamental possibilitar la flexibilització i extensió dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per força major fins a 2021, tal com s'ha proposat des de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE).

"Els nivells de consum actual han propiciat que una gran part dels comerços mantinguin un ERTO parcial ja que és impossible mantenir les mateixes plantilles que en el període precovid, de manera que, mentre no es recuperin els nivells d'activitat, és fonamental mantenir els ERTO; en cas contrari, milers de negocis es veuran obligats a tancar, ha assenyalat Camp.

contador