Algunes associacions de comerciants denuncien que el sector no és capaç d'afrontar despeses
Les principals associacions del comerç denuncien al sector no té capacitat per a afrontar les seves despeses corrents davant la situació de tancament i confinament, especialment els lloguers dels locals comercials. Per això, sol·liciten que el Govern estimuli la renegociació bilateral dels contractes dels lloguers comercials i permeti la condonació de rendes.
A través d'un manifest, les organitzacions denuncien que els comerços s'enfronten a una situació sense precedents, en un escenari de tall radical d'ingressos que provocarà el tancament de fins al 50% de les empreses segons els sectors i la destrucció de centenars de milers de llocs de treball a curt i mitjà termini.
Manifesten també l'enorme dificultat d'afrontar el pagament del principal cost de l'activitat, els lloguers dels locals comercials. Reclamen l'adopció de mesures econòmiques que facilitin mitjançant un sistema de subvencions fer front al pagament dels lloguers durant almenys el període de tancament forçós, si bé, consideressin que el Govern hauria d'establir un nou marc normatiu que cobreixi la renegociació bilateral dels contractes de lloguer de locals comercials i que doni cabuda a la condonació de rendes durant el període de tancament de punts de venda i el període posterior a l'obertura.
Les organitzacions sol·liciten de les administracions competents la constitució urgent d'una taula de treball
Creuen que és el moment d'introduir polítiques redistributives del perjudici econòmic de manera que la situació es torni equitativa posant sobre la taula nous mètodes de càlcul dels costos d'arrendament. "La norma haurà de contemplar des de l'inici de l'estat d'alarma i almenys fins als sis mesos següents a la seva terminació", expliquen les organitzacions, que insten també a la revisió i adequació de la Llei d'Arrendaments Urbans, que consideren obsoleta en matèria de locals comercials tant a nivell de carrer com dins dels centres i àrees comercials.
A més, consideren que es fa precisa la creació immediata d'un fòrum de diàleg impulsat per les administracions, que arbitri mesures encaminades a procurar la supervivència de les empreses i el manteniment dels llocs de treball. "D'aquest fòrum, han de sortir mesures de caràcter legislatiu. De la mateixa manera que existeix un marc laboral que protegeix a treballadors i a ocupadors davant aquestes contingències, han d'existir disposicions que permetin l'adequació dels lloguers al cessament forçat d'activitat i a l'escalonada volta a la normalitat. Aquestes mesures temporals hauran d'estar vigents en tant no es restableixi en plenitud la situació anterior", assenyalen.
Amb tot això, les organitzacions sol·liciten de les administracions competents la constitució urgent d'una taula de treball que consensuï l'adopció de mesures immediates que permetin allunyar a empreses de la seva destrucció i a famílies i individus de la seva desestabilització.
Els signants d'aquest manifest són la Confederació Espanyola de Comerç CEC, l'Associació Espanyola de Centrals de Compra ANCECO, les associacions de cadenes de retail, serveis i restauració AMICCA, COMERTIA, ACOTEX i EURELIA i la Federació Espanyola de Comerciants d'Electrodomèstics FECE. Aquestes organitzacions representen a la majoria del comerç del país, agrupen 510.000 punts de venda i generen 1,7 milions de llocs de treball. El sector comercial té un pes en l'economia espanyola del 13%, sent una de les activitats més rellevants de l'estructura productiva. És el primer sector de l'economia espanyola en termes d'ocupació. Segons els afiliats a la Seguretat Social, el comerç emprava a 3,2 milions de persones en 2018, la qual cosa suposa el 17% del total d'afiliats.