El clima empresarial d'Alemanya millora l'octubre més del previst, segons l'Ifo

"L'economia alemanya pot veure un costat positiu en el futur", assenyalen des de l'Institut Ifo

Irene Hernández
Bolsamania | 25 oct, 2023 18:51
allemagne l inflation estimee a 7 6 sur un an en mars 20220409163319

Després de cinc mesos consecutius a la baixa, el clima empresarial d'Alemanya millora l'octubre. Segons l'Ifo, se situa en 86,9, enfront del 85,8 de setembre. A més, la lectura és millor del previst. "L'economia alemanya pot veure un costat positiva en el futur", assenyalen des de l'Institut alemany.

Destaca que les empreses estan una mica més satisfetes amb el seu negoci actual. A més, els directius es van mostrar menys pessimistes en la visió dels propers mesos.

En detall, al sector manufacturer, l'índex de clima empresarial va augmentar lleugerament a causa d'un menor escepticisme en les expectatives de les empreses. Tot i això, una vegada més van avaluar la seva situació actual com a pitjor i la situació de l'ordre continua sent difícil.

Al sector serveis, el clima és considerablement més positiu. Les empreses estaven especialment més satisfetes amb el negoci actual i les seves expectatives també van millorar, tot i que encara marcades per recels. Al comerç, l'índex va caure. Les empreses van revisar a la baixa les seves valoracions sobre la situació actual i també són més pessimistes respecte als propers mesos. Aquest desenvolupament va ser impulsat principalment pel segment majorista.

A la construcció, l'índex va experimentar un lleuger augment. Les empreses van avaluar la seva situació actual com una cosa pitjor. Les seves perspectives per als propers mesos eren una mica millors, però seguien sent pessimistes.

Per la seva banda, l'índex Ifo de valoració actual augmenta a 89,2 des de 88,7, xifra que suposa el nivell més alt en tres mesos. Mentrestant, l'índex d'expectatives puja a 84,7 des de 83,1 fins a la millor dada des del maig. En els dos casos, la xifra també supera les expectatives del mercat.

Per als analistes de Rabobank, en general, les dades són "una mica millor del que s'esperava. Però això no treu el missatge més ampli que les coses no estan exactament bé a l'economia alemanya en aquest moment". Per a Pantheon Macroeconomics, "un mes no marca una tendència i l'enquesta continua sent consistent amb una desacceleració del creixement del producte interior brut (PIB). Però l'augment és un senyal molt benvingut de resiliència enmig d'un mar de dades dures i toves a Alemanya, que altrament serien pobres", diuen.

contador