Segons un informe encarregat per la Confederació de la Indústria Britànica i elaborat per PwC
La sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) podria arribar a tenir un impacte negatiu significatiu per a l'economia britànica, que podria perdre fins a 950.000 llocs de treball i 100.000 milions de lliures esterlines (uns 130.000 milions d'euros) d’aquí al 2020.
Segons un informe encarregat per la Confederació de la Indústria Britànica (CBI, per les sigles en anglès) i recollit per Europa Press, «l'economia es recuperaria lentament amb el pas del temps, encara que mai no tornaria al lloc d’abans».
«Sortir de la UE suposa un economia més petita el 2030», augura el discurs que la directora general de la CBI, Carolyn Fairbairn, pronunciarà a la London Business School. «Abandonar la UE seria un veritable cop per a la qualitat de vida, l'ocupació i el creixement», afegeix el discurs, del qual s'han publicat extractes per endavant.
TRES ESCENARIS PER TENIR EN COMPTE
Segons l'escenari «optimista» del «Brexit» amb què treballa PwC, en el qual el Regne Unit signaria ràpidament un tractat comercial amb els seus antics socis, el producte interior brut (PIB) creixeria un 1,5% de mitjana entre el 2016 i el 2020, per sota del 2,3% de mitjana anual previst en cas que el país es mantingués com a membre de la UE.
En cas que les negociacions s’allarguessin i el Regne Unit actués únicament com a membre de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), el PIB del país creixeria entre el 2016 i el 2020 a un ritme mitjà anual del 0,9%. D'aquesta manera, els autors de l'anàlisi adverteixen que l'economia del país podria generar 550.000 llocs de treball menys en el segon escenari i 950.000 llocs de treball menys en el tercer.
En aquest sentit, Fairbairn adverteix que els estalvis potencials derivats de la no-contribució del Regne Unit als pressupostos comunitaris i la disminució de la regulació quedarien «sobrepassats àmpliament» per l'impacte negatiu sobre el comerç i la inversió.
«Cap de les alternatives sobre la taula ofereix el mateix nivell d'accés i influència al mercat únic de la UE que el fet de formar-ne part de ple dret», conclou la directora de la CBI.