Segons dades provisionals del Govern brasiler, han visitat el país 541.000 turistes internacionals amb motiu dels JJOO
Els Jocs Olímpics no atrauen només una batalla entre els esportistes per les medalles que estan en joc. També els països organitzadors posen tota la carn a la graella per aconseguir més repercussió. Des del Brasil no paraven d'arribar males notícies abans de la cita que va començar el passat 5 d'agost i que ha tingut pendent a mit món fins el diumenge 21, quan s'ha celebrat la cerimònia de clausura. No obstant, ara que han acabat les olimpíades, la ciutat de Rio presumeix de bones notícies quant a xifres de turisme, tot i que queda lluny de l'anterior amfitriona, Londres.
Aquest dilluns, el Minsiteri de Turisme brasiler ha donat a conéixer les seves estimacions d'arribada de turistes internacionals al país amb motiu dels Jocs Olímpics de Rio 2016, i la xifra queda lluny de la de Londres 2012. En concret, s'estima que han visitat Brasil 541.000 turistes internacionals entre l'1 de juliol i el 15 d'agost, tot i que es tracten de dades provisionals.
La xifra de saldo turístic que ha facilitat Embratur, s'ha vist molt influida per l'exempció de visat a part dels viatgers estrangers que han visitat el país pels JJOO. D'aquesta mesura s'han beneficiat el 70% del total, mentre que la dada puja fins el 74,7% si parlem de turistes procedents dels EUA, Canadà, el Japó i Austràlia que han viatjat al Brasil per aquest esdeveniment esportiu.
157.000 TURISTES MÉS A LONDRES
Davant d'aquests 541.000 turistes destaquen les 698.000 visites de turistes estrangers que va rebre el Regne Unit el 2012 amb motiu dels Jocs Olímpics de Londres que es van celebrar del 27 de juliol al 12 d'agost d'aquell any, i dels Jocs Paralímpics que van tenir lloc del 26 d'agost al 9 de setembre, segons xifres del mateix govern britànic recollides a l'Enquesta Internacional de Passatgers (IPS per les seves sigles en anglès).
D'aquestes, 471.000 van estar directament relacionades amb els JJOO, mentre que les 227.000 restants pertanyen a turistes que van realitzar el seu viatge amb un altre propòsit, tot i que finalment van comprar una entrada per veure alguna de les proves dels Jocs de Londres 2012. “Aproximadament tres quartes parts d'aquestes visites es van completar a l'agost”, va assegurar el seu dia el Govern Britànic, que també va explicar que la majoria de visites procedien d'Europa, en concret 419.000 del total de les 698.000 enregistrades. La resta es repartien entre turistes procecedents d'Amèrica del Nord (126.000) i d'altres països (151.000). Precisament fa quatre anys, unas 8.000 persones procedents del Brasil van acudir al Regne Unit amb motiu dels Jocs Olímpics.
A QUÈ S'HAN DEGUT ELS RESULTATS DE RIO?
Segons l'informe de Goldman Sachs 'Olympics and Economics 2016', en el qual els experts de la firma analitzen els jocs de Rio, Brasil no obtindria un bon resultat econòmic en aquests Jocs Olímpics a causa de l'escassa inversió que ha fet als mateixos. Recordaven que el país “està passant per una de les contraccions econòmiques més llarga i profunda de la història” i que la taxa de desocupació ha augmentat considerablement, la qual cosa fa que el Govern estigui intentant resoldre el deteriorament de les finances públiques.
Amb aquest escenari, era d'esperar que la inversió no fos massa elevada i que la major part de la mateixa es fes a través de col·laboracions amb el sector privat. Segons Goldman Sachs, moltes de les obres que s'han dut a terme per acollir els Jocs “s'han finançat a través d'associacions públic-privades” i s'estima per fonts governamentals que han aconseguit els 25.000 milions de reals brasilers (uns 7.600 milions de dòlars), “amb aproximadament el 40% del cost finançat per fonts del sector privat”.
“Creiem que la inversió als Jocs Olímpics era massa petita per generar un significatiu impuls econòmic, donat la gran grandària de l'economia”, assenyalen els experts en l'esmentat informe. A més, apuntava que “a causa d'una sèrie de grans desequilibris macroeconòmics que han crescut i han 'calat' en l'economia, al costat de la forta caiguda dels indicadors de confiança, ha fet que la despesa total de la inversió en realitat, s'hagi contret de forma ininterrompuda durant dos anys i mig”.