Els núvols reguladors segueixen entelant el mercat de les monedes virtuals que supera els 400.000 milions per primera vegada des el 8 de març
Amb un auge d'un 10% durant els últims set dies i de prop del 30% des d'inicis d'abril, moltes veus proclamen als quatre vents que el ral·li del bitcoin ha tornat amb tota la seva esplendor. El verd s'imposa no només en la de Satoshi Nakamoto, sinó també en les principals monedes alternatives que prolonguen els seus guanys i eleven la capitalització total del mercat per sobre dels 400.000 milions de dòlars per primera vegada en sis setmanes. El recent màxim als 421.000 milions de 'bitllets verds' no es veia des del 8 de març.
Quant a la moneda virtual més operada del món, el bitcoin ha prolongat la seva figura fins a les portes dels 9.250 dòlars, preus que no tocava des del 21 de març, segons dades de CoinMarketCap. Molt més espectacular és l'auge del bitcoin cash, que segueix amb pujades de doble dígit i ja cotitza en més de 1.500 dòlars, un increment del 95% en tan sols quatre dies. L’ethereum es negocia als 676 dòlars i el ripple també ha posat la directa i ja depassa els 0,90 dòlars, un increment d'un 20% des del 20 d'abril.
Aquests números deixen clar que els inversors s'han deixat portar per les compres a les monedes alternatives i el bitcoin no ha atret tant la gana dels operadors, de fet la dominància de la creació de Nakamoto ha caigut del 44,9% del gener d'abril fins al 37,9% d'aquest dimarts. Amb tot, "l'hivern del bitcoin està arribant al final", ja que els inversors es decantaran per les monedes virtuals de "gran capitalització", assenyala Tom Lee de Fundstrat Global Advisors.
"El momentum baixista de les monedes alternatives va arribar a la seva fi fa un mes", afegeix, tot i això, durant els últims dies encara bufaven vents en contra i s'havien detectat vendes relacionades amb els pagaments d'impostos als EUA", afegeix l'expert, que també argumenta que un cop passat el 'Tax Day', "el to al mercat s'ha tornat més positiu".
A la millora de l'ànim dels inversors també l’han ajudat les notícies que la banca i els inversors institucionals comencen a mirar-se amb bons ulls el bitcoin. En aquest sentit, durant els últims dies han corregut els rumors que els grans fons d'inversió, com el de George Soros, o bancs com Barclays es preparen per assaltar el bitcoin.
LES PRESSIONS REGULADORES PERSISTEIXEN
Amb tot, l’esfera virtual segueix molt pendent dels avenços que es donen en matèria de regulació en diversos països. Les borses de monedes virtuals es mantenen al punt de mira per prevenir el blanqueig de capitals i el finançament del crim organitzat a través del comerç de monedes virtuals, però el focus segueix sobre la Securities Exchange Comission (SEC) nord-americana i el seu setge a les emissions inicials de monedes virtuals.
La CNMV nord-americana ha fet passos per limitar l'accés als tokens de xifrat, en considerar que tots són valors i, per tant, se'ls han d'aplicar les normes que regeixen les emissions de títols negociables. El debat persisteix en el si del supervisor, però els experts expliquen que la decisió de la SEC marcarà el camí a seguir per a la resta de supervisors mundials, entre ells l'Autoritat Europea de Valors i Mercats (ESMA per les sigles en anglès).
A Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors ha mantingut una postura inequívoca. Considera que aquest tipus d'emissions tenen les característiques de valors i, per tant han de circumscriure a les seves normes.