"Un actiu que s'aprecia un 700% en una any és eminentment especulatiu", assegura
Menys agressiu que els seus col·legues al capdavant dels grups bancaris mundials més poderosos, però igualment del costat dels escèptics, el CEO de Morgan Stanley James Gorman amplia la llista de primeres espases de la banca d'inversió que s'han pronunciat sobre el bitcoin. Ha alertat els propietaris de monedes digitals que "no és una inversió segura" i els ha instat a no esperar que els seus diners estigui fora de perill en aquest mercat.
De fet, segons Gorman, les operacions en monedes virtuals se situen als antípodes del que es podria considerar de baix risc. "Qualsevol instrument que es dispara un 700% en un any és especulatiu per definició, de manera que si algú pensa que està comprant un producte segur s'està enganyant a si mateix", ha indicat en declaracions a la CNBC.
En definitiva, segons el CEO del grup bancari nord-americà, el bitcoin està acaparant molta més atenció de la que realment es mereix. I creu que és tan volàtil que "fàcilment pot apreciar-se un altre 700%, com pot no fer-ho".
És una nova forma d'emmagatzemar valor? No n’estic tan segur, assenyala el CEO de Morgan Stanley
MORGAN STANLEY RECONEIX QUE EL BITCOIN CREIX
No obstant això, prèviament, Gorman havia descrit el bitcoin com "alguna cosa més que només una moda". De fet, no és completament aliè al fenomen i reconeix que està creixent en acceptació i usabilitat, per la qual cosa no creu que "desaparegui de la nit al dia". Però tampoc descarta les incerteses que envolten a les monedes digitals.
"És una nova forma d'emmagatzemar valor? No n’estic tan segur", ha dit, i ha afegit que tampoc està clar en aquest punt si els reguladors i els bancs centrals observaran el creixement de bitcoin des de lluny o s’hi veuran involucrats.
Els defensors del bitcoin prediuen que la moneda digital continuarà batent rècords a mesura que s'incrementi la seva acceptació entre els usuaris per dur a terme transaccions financeres. Un analista fins i tot es va atrevir a vaticinar que el bitcoin podria superar la capitalització de mercat d'Apple en cinc anys.
De moment, el major instrument virtual per volum, es mostra impassible davant els comentaris que, diàriament, es desprenen des de membres de la banca institucional. Amb algunes excepcions, les cares visibles dels quals mouen les inversions en actius a nivell mundial, aprofiten qualsevol ocasió per carregar contra aquest florent mercat.
Exemples notables són els del CEO de JP Morgan, Jamie Dimon, que va dir del bitcoin que és un "frau" o més recentment el banc asiàtic DBS, que l'ha qualificat d'"estafa piramidal". Fins i tot el magnat Warren Buffett, el va catalogar com la mateixa essència d'una bombolla.
Però el bitcoin va al seu aire. Després d'una correcció massiva que l'ha enviat a la franja dels 5.000 dòlars després que s'hagi cancel·lat el protocol Segwit2x, que havia d’incrementar i abaratir les transaccions a la blockchain. Però des d'aquests preus ha aconseguit recuperar-se fins a prop dels 7.400 dòlars, una pujada d'un 48%, tot i que la moneda digital encara està lluny del seu recent rècord als 7.800 dòlars.