Encara que destaca que ha continuat creixent a taxes més grans que el conjunt de la zona euro
El Banc d'Espanya indica que el ritme d'avanç de l'economia espanyola, que també "ha acusat l'empitjorament del context exterior", s'hauria estabilitzat en el tram final de l'any. D'aquesta manera, Espanya hauria crescut un 2% en el conjunt de l'any 2019, percentatge que suposa quatre dècimes menys respecte al creixement registrat el 2018 i una dècima per sota del previst pel govern per aquest any.
En aquest sentit, explica que, com en el conjunt de l'àrea de l'euro, la realimentació entre l'augment de la incertesa i la desacceleració de la demanda mundial ha afectat des de 2018 en particular a l'evolució de les branques manufactureres, contribuint a la desacceleració del producte.
Així ho assenyala l'organisme supervisor al seu últim informe trimestral de l'economia espanyola, publicat aquest divendres, en què subratlla la importància que es constitueixi un govern "estable" per continuar amb la passi expansiva i reprengui mesures "de consolidació fiscal" afavorint així l'ampliació del marge de maniobra pressupostària enfront d'eventuals situacions adverses, i que impulsi mesures dirigides a augmentar el creixement a llarg termini.
En tot cas, destaca que l'economia ha continuat creixent a taxes més grans que el conjunt de l'àrea de l'euro. "L'expansió del producte ha seguit recolzant-se en la demanda interna, com es desprèn, més enllà de la volatilitat de curt termini, de la consideració conjunta de tots dos trimestres", explica el Banc d'Espanya, que reitera que la informació disponible per a l'últim trimestre del l'any apunta a un creixement del PIB similar al del trimestre anterior.
ELS RISCOS ES MODEREN "UNA MICA"
Les projeccions més recents del Banc d'Espanya preveuen una prolongació de la fase expansiva durant el pròxim trienni. Aquest escenari central d'expansió de l'activitat continua, com en el passat recent, sotmès a "riscos a la baixa", la intensitat ha tendit, però, a "moderar una mica", assenyala l'informe.
Principalment procedeixen del context exterior, en la mesura que les tensions comercials tinguin un grau de persistència més gran que el contemplat a l'escenari central, sorgeixin noves dificultats en el procés del Brexit o les polítiques expansives aplicades a la Xina no siguin prou reeixides per mitigar la desacceleració d'aquesta economia.
EL RITME D'OCUPACIÓ "S'ESTABILITZA"
Pel que fa a l'ocupació, subratlla que durant els últims mesos s'ha mantingut un ritme de creació de llocs de treball similar a què està observant des de la primavera, més moderat que amb anterioritat.
En concret, l'evolució de l'ocupació fins al novembre suggereix que la taxa intertrimestral d'aquesta variable durant l'últim trimestre del l'any podria ser, com durant el tercer, del 0,4%, percentatge que suposa una estabilització del ritme de creació neta de llocs de treball en cotes més reduïdes que les observades el 2018, quan els creixements intertrimestrals es van situar entre el 0,7% i el 0,8%.
GOVERN "ESTABLE"
El Banc d'Espanya afirma que la prolongació de la fase expansiva es veuria reforçada amb la constitució d'un govern "estable" que posés en pràctica polítiques orientades a reprendre la consolidació fiscal, ja que "a penes" s'han produït avenços en la correcció del dèficit i l'esforç realitzat és "insuficient" en termes dels requeriments de sostenibilitat. Així, estima que el dèficit tancarà pràcticament aquest any al mateix nivell que l'exercici passat (2,5% del PIB), mentre que el creixement del PIB s'ha estabilitzat durant el tram final de l'any i acabarà 2019 amb un avanç del 2%.
A l'àmbit fiscal, assenyala que la reducció del dèficit s'ha donat suport, al llarg de la recuperació, sobretot en els efectes favorables del cicle econòmic i en la disminució de les despeses per interessos, com a conseqüència de la disminució dels costos de finançament. No obstant això, avisa que "amb prou feines s'han produït avenços en la correcció del dèficit estructural, cosa que limita la capacitat de la política fiscal per afrontar un eventual canvi en el cicle econòmic".
D'acord amb la darrera informació relativa, constata que el dèficit públic s'hauria mantingut el 2019 al mateix nivell de l'any anterior, cosa que seria "insuficient" en termes de requeriments de sostenibilitat de les finances públiques a mitjà i llarg termini.
D'altra banda, també veu necessari reprendre l'agenda posposada durant els últims anys d'adopció de les reformes necessàries per augmentar la productivitat de l'economia i la seva capacitat de creació d'ocupació.