Els sectors més beneficiats són els relacionats amb el procés de digitalització i el de construcció
El Banc d'Espanya creu que la plena execució del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i els fons 'Next Generation EU' tindrien un impacte directe sobre el nivell del PIB d'un 1,15% de mitjana anual i en un horitzó de cinc anys . A més, com que tenen en compte els efectes d'arrossegament entre sectors, aquest impacte podria augmentar fins a l'1,75%.
És el que queda reflectit a l'últim article sobre El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i el seu impacte macroeconòmic des d'una perspectiva sectorial.
El Banc d'Espanya també constata que els sectors més beneficiats són els més relacionats amb el procés de digitalització (informació i comunicació o serveis professionals i tècnics), i també el sector de la construcció, a causa de les inversions en infraestructures vinculades al procés de transició ecològica.
L'organisme matisa que els efectes estimats descansen sobre el supòsit de plena disponibilitat i de mobilitat de recursos entre els diferents sectors. No obstant això, la presència de rigideses als mercats de productes i de treball podria limitar la reassignació necessària de recursos entre empreses i sectors i, per tant, minorar de manera significativa l'impacte agregat.
Per exemple, en considerar la competència al mercat laboral entre sectors d'activitat i assumir una certa escassetat de mà d'obra qualificada, l'impacte mitjà anual sobre el PIB espanyol en un període de cinc anys es reduiria des de l'1,75% fins al 1,3%.