El PIB de 2017 se situarà al 3,1% i es moderaria fins al 2,5% i el 2,2% el 2018 i el 2019
El Banc d'Espanya ha augmentat en tres dècimes el creixement de l'economia del país el 2017 i 2018, segons el seu últim informe de projeccions econòmiques de l'organisme. Aquest canvi es produeix com a resultat d'una evolució recent en l'àmbit nacional i internacional més favorable del que s’anticipava prèviament. D'aquesta manera, el PIB se situaria al 3,1% aquest any i es moderaria fins al 2,5% i el 2,2% el 2018 i el 2019.
Amb aquesta previsió de creixement del 3,1% per a aquest any, el BdE confirma que l'economia espanyola creixerà per sobre del 3% per tercer any consecutiu. El 2016, el PIB d'Espanya es va situar al 3,2%, un creixement igual al que el que es va registrar el 2015.
La demanda exterior neta continuaria exercint una contribució positiva al llarg de l'horitzó de projecció
L'avanç del PIB, destaca el Banc d'Espanya a les seves projeccions per a l'economia espanyola durant el període 2017-2019, continuarà sustentant-se en la demanda nacional, per a la qual, malgrat això, es preveu una prolongació de la desacceleració observada el 2016. Per la seva banda, la demanda exterior neta continuaria exercint una contribució positiva al llarg de l'horitzó de projecció.
Les noves previsions del Banc d'Espanya incorporen també el manteniment de ritmes elevats de creació d'ocupació, que s'aniran moderant a mesura que avanci el període de projecció. Amb tot, la taxa d'atur es reduirà al 16,5% a finals de 2017, dues dècimes menys que en l'estimació anterior, i seguirà caient el 2018 (14,7%) i el 2019 (13,2%), set dècimes menys que les previsions prèvies durant els dos anys.
En el seu conjunt, les exportacions creixerien el 2017 en una taxa del 6,9%, moderant en 2 punts percentuals en els dos anys posteriors com a conseqüència de l'alentiment dels mercats exteriors.
En l'àmbit de la inflació, després de l'intens repunt de l'índex de preus de consum (IPC) a principis de 2017, es projecta un alentiment en la resta de l'any, com a resultat de la trajectòria baixista del component energètic. Per contra, es projecta una senda moderadament ascendent de la inflació subjacent, a causa d'una bretxa de producció cada vegada menys negativa.
Com a resultat, es preveu un augment de l'IPC del 2% el 2017, en termes de les mitjanes anuals i increments més moderats en endavant, de l'1,3% el 2018 i de l’1,6% el 2019. En comparació amb les projeccions de març, la inflació general es revisa a la baixa en dues dècimes el 2017, a causa que l'evolució recent dels preus de consum ha estat menys dinàmica que la prevista llavors i als menors preus del petroli esperats segons els mercats de futurs.
Els riscos entorn de l'escenari central de creixement del PIB s'orienten moderadament a la baixa, principalment en relació amb el context exterior, cosa que està motivat per un eventual augment del proteccionisme comercial, un hipotètic enduriment addicional de les condicions financeres globals i la incertesa associada al procés de sortida del Regne Unit de la UE.
En l'àmbit intern, subsisteixen algunes incerteses sobre el curs de les polítiques econòmiques. L'elevat endeutament públic subratlla la necessitat de complir amb el camí de consolidació fiscal traçada, aprofitant el context actual de creixement elevat i tipus d'interès reduïts, a fi de moderar els costos financers futurs, reduir la vulnerabilitat de l'economia davant un eventual enduriment de les condicions de finançament i restablir una certa capacitat de maniobra de la política fiscal davant eventuals pertorbacions. A més, la millora de les perspectives de creixement de l'activitat i l'ocupació de l'economia espanyola en el mitjà i llarg termini requereix aprofundir en l'aplicació de reformes estructurals en diferents àmbits.