El BdE avisa d'un "impacte més pronunciat" en l'economia si la tensió "rebrota" a Catalunya

L'economia espanyola aguanta el tipus i creix un 0,8% durant el quart trimestre

  • En termes d'ocupació, aquesta variable va créixer un 3,2% durant el quart trimestre, el seu major nivell des del primer trimestre de 2016
Bolsamanía
Europa Press | 27 des, 2017 14:27 - Actualitzat: 14:27
ep gobernadorbancoespana luis maria linde 20170711191902
EUROPA PRESS

La taxa de creixement del producte interior brut (PIB) espanyol durant el període octubre-desembre va mantenir un ritme similar al del tercer trimestre de l'any, situant-se al 0,8%, gràcies a l'enfortiment dels mercats d'exportació, que devia contrarestar els efectes adversos derivats de l'augment de la incertesa relacionat amb la situació política a Catalunya, segons el Banc d'Espanya.

Segons l'informe trimestral de l'economia espanyola de l'organisme supervisor, aquests efectes adversos es van concentrar especialment en aquesta comunitat autònoma. Des del punt de vista dels components de demanda, l'impacte negatiu de la incertesa es va manifestar sobretot en la despesa privada interna i en les exportacions turístiques.

Pel costat de l'oferta, els indicadors, tant qualitatius com quantitatius, referits a la indústria manufacturera han mostrat una trajectòria més favorable que els relatius als serveis, cosa que resulta coherent amb un millor comportament del component extern de la demanda davant l'intern.

En concret, tant el consum privat com la inversió en béns d'equip van reduir els seus ritmes d'avanç durant els últims mesos de l'any, mentre que, per contra, la informació disponible apunta a un possible enfortiment de la inversió en construcció.

"Les dades referides al comerç de béns apunten que la contribució de la demanda exterior neta al creixement del PIB hauria estat positiva", destaca el Banc d'Espanya, que calcula que la contribució de la demanda nacional va ser del 0,6% durant el quart trimestre, dues dècimes menys, mentre que la de la demanda exterior va ser del 0,1%.

Amb aquestes dades del quart trimestre, el Banc d'Espanya calcula que l'economia espanyola registrarà un creixement del 3,1% aquest any, en línia amb la previsió oficial del Govern, fet que suposa dues dècimes menys que l'any passat. La demanda nacional aportarà un 2,6% al PIB, mentre que la demanda exterior el 0,5% restant, l'ocupació registrarà una alça del 2,9% en el conjunt de l'exercici, una dècima menys que el 2016, mentre que l'IPC presentarà una mitjana del 2%, enfront del -0,2% l'any passat.

SI "REBROTEN LES TENSIONS", HI HAURÀ MENYS CREIXEMENT

El Banc d'Espanya adverteix que un "hipotètic rebrot de les tensions" durant els pròxims mesos podria portar un impacte més pronunciat sobre les decisions de consum i inversió dels agents el que s'infereix a partir de les dades parcials disponibles.

Quant a l'impacte de la crisi catalana als mercats financers, el Banc d'Espanya constata un augment de la volatilitat als mercats borsaris a l'octubre, així com un comportament "més desfavorable" de la borsa espanyola que el registrat pels principals mercats europeus, en particular a causa de l'evolució negativa de les cotitzacions bancàries i, especialment, la de les entitats que tenien la seva seu a Catalunya. "Els desenvolupaments posteriors van tendir a normalitzar posteriorment la situació", indica.

Respecte a l'efecte als mercats de deute sobirà, afirma que la volatilitat ha estat menor, va registrar inicialment una ampliació del diferencial davant el bo alemany a deu anys i un estrenyiment del diferencial enfront de la referència italiana, si bé en ambdós casos, d'una magnitud reduïda, que va revertir posteriorment, de manera que a principis de novembre es registraven nivells similars als observats abans del començament del "episodi de tensament polític".

Sobre els indicadors d'incertesa econòmica, l'autoritat monetària apunta que aquests van registrar un augment significatiu a l'octubre, que es va revertir parcialment al novembre i que a principis de desembre es troben ja en un ordre de magnitud similar al considerat en l'escenari més benigne de l'impacte econòmic de les tensions polítiques de Catalunya en el conjunt de l'economia.

contador