Hernández de Cos creu que cal "recalibrar" algunes mesures ja adoptades
El governador del Banc d'Espanya (BdE), Pablo Hernández de Cos, ha advertit sobre l'impacte negatiu que tindria una retirada prematura dels estímuls econòmics posats en marxa per a fer front a la crisi que ha provocat la pandèmia de coronavirus, per la qual cosa ha advocat per mantenir els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) i també les línies ICO de finançament a empreses aprovats en el seu moment pel Govern.
Aquest dimarts, Hernández de Cos ha comparegut a la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés, on ha demanat reformar impostos, pensions i un pla de reducció del dèficit. Però també ha reclamat a l'Executiu que lidera Pedro Sánchez que tanqui un acord amb els agents socials per prorrogar la figura dels ERTO vinculats a la Covid-19 per a certs sectors o empreses per evitar aprofundir en la crisi econòmica.
Tal com ha dit, "té sentit mantenir els ERTO i assegurar els mecanismes de flexibilitat per a les empreses" en la mesura en què alguns efectes adversos de la crisi poguessin estendre's en el temps. "Sembla apropiat mantenir durant un horitzó més ampli que l'inicialment previst algunes d'aquestes mesures de suport a l'ocupació i a les rendes de les llars més vulnerables", ha assenyalat Hernández de Cos.
En concret, ha citat l'extensió dels ERTO per a certs sectors o empreses que seguiran "molt afectats" durant els pròxims mesos i assegurar mecanismes de flexibilitat a les empreses, com la línia d'avals ICO. I és que ha parlat de la necessitat de mantenir aquest suport públic a la liquiditat tenint en compte que les dades d'abril mostren un repunt del 90% del flux de nou crèdit d'entitats bancàries a empreses, i les dades preliminars de maig apunten en la mateixa direcció.
No obstant això, ha dit, depenent de l'evolució econòmica, les empreses més afectades "podrien trobar dificultats per a accedir al finançament" en els pròxims mesos, i d'aquí la necessitat que l'Executiu mantingui aquesta mesura, que ha valorat com a "molt positiva".
En aquest sentit, preguntat per la conducta de les entitats financeres a l'hora de fer arribar el finançament a les empreses, Hernández de Cos ha dit que el servei de reclamacions del Banc d'Espanya només ha rebut 68 reclamacions, de les quals 62 eren relatives a denegació de préstecs, per la qual cosa, davant més de mig milió d'operacions de l'ICO, creu que es tracta d'una taxa de reclamació "bastant baixa".
A més, ha defensat que les entitats bancàries "no tenen obligació de concedir finançament a empreses no viables", perquè això seria com fer-se "trampes al solitari". Després d'això, ha recordat que "els supervisors exigim als bancs que facin una anàlisi adequada del risc", i això és el que demostra que estan fent els bancs pel que a les línies ICO es refereix.
El governador ha assenyalat que fins al 14 de juny "l'import d'avals sol·licitats ascendia a gairebé 52.800 milions d'euros, que han permès mobilitzar recursos a través de nous préstecs i altres modalitats de finançament d'una mica més de 69.000 milions d'euros, dels quals gairebé 48.800 milions d'euros s'han destinat a les pimes i als autònoms".
ACORD POLÍTIC DE DIVERSES LEGISLATURES
El governador no sols ha reclamat "no efectuar una retirada prematura dels estímuls", ja que això podria provocar que els danys fossin "més duradors", sinó que també ha demanat "facilitar l'ajust estructural" del teixit productiu mitjançant "una agenda de reformes estructurals ambiciosa". Per a això, ha reclamat "un acord polític que abasti diverses legislatures".
Quant a les reformes estructurals, Hernández de Cos ha advocat per una revisió i reforçament del sistema educatiu, millorar la competitivitat de les empreses espanyoles, realitzar una revisió del sistema impositiu, reformar el sistema de pensions, reduir la temporalitat del mercat de treball, reforçar les polítiques d'inclusió, afrontar la lluita contra el canvi climàtic i augmentar el parc d'habitatge en lloguer, entre altres coses.