Luis de Guindos reconeix que el coronavirus afegeix incertesa a l'economia global
El Banc Central Europeu (BCE) és l'únic banc central del G7 que sembla mantenir certa calma davant al crisi del coronavirus. La postura de l'entitat que presideix Christine Lagarde és d'esperar a veure com es desenvolupa l'alarma sanitària i, encara que reconeix el seu potencial impacte sobre l'economia, i està disposat a “ajustar els seus instruments per a aconseguir l'objectiu d'inflació”, en paraules del seu vicepresident, Luis de Guindos, també demana als governs que dissenyin una primera línia de defensa davant l'amenaça.
La propagació del nou coronavirus afegeix una “capa d'incertesa a les perspectives de creixement mundial i de la zona euro”, ha assenyalat Guindos en un seminari organitzat pel Centre Econòmic i Financer Europeu. “Ens mantenim alerta, i vigilarem de ben aprop totes les dades que vagin arribant”, ha assegurat el vicepresident del BCE. “El Consell de Govern està disposat a ajustar tots els seus instruments, segons sigui procedent, per a garantir que la inflació s'acosti al seu objectiu de forma sostinguda”.
El banquer central ha posat l'accent sobre la demanda externa, que "podria veure's directament afectada a conseqüència de les mesures de quarantena a la Xina i la consegüent suspensió de les línies de producció", la qual cosa perjudicaria les exportacions. D'altra banda, també ha posat l'accent sobre el sector serveis i, en concret, el del turisme. A més, una ràpida propagació del virus "podria afectar les empreses nacionals pels retards a la cadena de subministrament”, ha afegit.
No obstant això, "la primera línia de la resposta al coronavirus ha de ser la política fiscal", ha declarat el vicepresident de l'institut emissor, allunyant la idea que se sumaran a una acció coordinada i imminent dels bancs centrals, tal com que sí que han insinuat la Reserva Federal dels EUA (Fed) el Banc del Japó (Boix) i el Banc d'Anglaterra (BoE).