El BCE apuja els tipus d'interès 25 punts bàsics, fins al 4,25%, màxims del 2008

La decisió s'ha situat en línia amb allò estimat

María Campillo
Bolsamania | 27 jul, 2023 14:44
lagarde bce nueva

El Consell de Govern ha decidit apujar els tres tipus dinterès oficials del BCE en 25 punts bàsics. En conseqüència, el tipus d'interès de les principals operacions de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit augmentaran fins al 4,25%, el 4,50% i el 3,75%, respectivament, amb efectes a partir del 2 dagost de 2023.

La decisió s'ha situat en línia amb el que s'esperava i ha elevat el preu dels diners a la zona euro fins a màxims del 2008.

L'organisme ha destacat al comunicat que la inflació continua disminuint, però encara s'espera que segueixi sent massa alta durant massa temps, i per això la decisió "reflexa l'avaluació del Consell de Govern de les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació" subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària".

En aquest sentit, ha assenyalat que si bé alguns indicadors mostren signes de moderació, “la inflació subjacent es manté a nivells, en general, elevats”.

El BCE també ha fet referència al fet que les pujades anteriors dels tipus d'interès continuen transmetent-se amb força: les condicions de finançament s'han tornat a endurir i estan frenant cada vegada més la demanda, cosa que és un factor important perquè la inflació torni al objectiu.

Respecte a l'evolució de la política monetària, “s'asseguraran que els tipus d'interès oficials del BCE es fixin a nivells prou restrictius durant el temps necessari per aconseguir que la inflació torni a situar-se aviat a l'objectiu del 2% a mitjà termini. El Consell de Govern continuarà aplicant un enfocament depenent de les dades per determinar el nivell de restricció i la seva durada apropiades”.

En particular, les seves decisions sobre els tipus d'interès continuaran basant-se en la valoració de les perspectives d'inflació tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària.

El Consell de Govern també ha decidit fixar la remuneració de les reserves mínimes al 0%. "Aquesta decisió preservarà l'efectivitat de la política monetària mantenint el grau de control actual sobre l'orientació de la política monetària i assegurant la transmissió plena de les decisions sobre els tipus d'interès als mercats monetaris", ha asseverat.

Pel que fa al programa de compres d'actius (APP), la mida de la cartera APP està baixant a un ritme mesurat i predictible, atès que l'Eurosistema ha deixat de reinvertir íntegrament el principal dels valors que van vencent.

Pel que fa al programa de compres d'emergència davant de la pandèmia (PEPP), el Consell de Govern preveu reinvertir el principal dels valors adquirits en el marc del programa que vagin vencent almenys fins al final del 2024. "En tot cas, la futura extinció de la cartera del PEPP es gestionarà de manera que s'evitin interferències amb l'orientació adequada de la política monetària", ha assenyalat.

"El Consell de Govern continuarà actuant amb flexibilitat en la reinversió del principal dels valors de la cartera del PEPP que vagin vencent, amb l'objectiu de contrarestar els riscos per al mecanisme de transmissió de la política monetària relacionats amb la pandèmia", ha dit el BCE.

contador