El Banc del Japó anuncia compres il·limitades de deute públic en resposta al Covid-19

Rebaixa les seves previsions macroeconòmiques

Bolsamanía
Europa Press | 27 abr, 2020 11:38
ep bandera de japon
EUROPA PRESS - Archivo

El Consell de Política Monetària del Banc del Japó (BoJ) ha decidit incrementar la potència de foc de les seves mesures d'alleujament quantitatiu i qualitatiu, en vista de l'impacte "cada cop més sever" de la pandèmia de Covid-19 sobre l'economia, per la qual cosa retirarà el límit màxim de les seves compres de deute sobirà, a més d'augmentar substancialment les compres de deute corporatiu, segons ha anunciat aquesta institució, que ha revisat a la baixa les seves projeccions macroeconòmiques.

D'aquesta manera, al final de la seva reunió de política monetària, que ha durat un sol dia en comptes dels dos que són habituals, el BoJ ha anunciat que comprarà "tota la quantitat necessària de bons governamentals del Japó sense establir un límit superior a fi que els tipus d'interès del deute a deu anys romanguin entorn de zero".

Fins ara, el BoJ havia limitat les compres de bons nipons a un import màxim de 80 bilions de iens anuals (687.470 milions d'euros) amb l'objectiu de limitar al 0% la rendibilitat del deute japonès amb venciment a deu anys.

La institució ha decidit per unanimitat elevar substancialment l'import de les seves compres de deute a curt termini i bons d'empreses, per als quals ha fixat un import agregat màxim anual de fins a 20 bilions de iens (171.868 milions d'euros), que suposa triplicar el volum de compres d'aquests actius, dels quals n'havia estat adquirint prèviament fins a 4,2 i 3,2 bilions de iens respectivament.

Així mateix, el banc central japonès ha aprovat incrementar la quantitat màxima d'aquests instruments de deute que pot adquirir per emissor, a més d'ampliar fins a cinc anys els venciments dels bons corporatius inclosos al seu programa de compres.

D'altra banda, el màxim òrgan de política monetària del BoJ va decidir per una majoria de 8 vots contra 1 mantenir una taxa de dipòsit del -0,1%.

"L'economia del Japó es troba en una situació cada cop més greu a causa de l'impacte de la propagació del coronavirus Covid-19 al país i a l'estranger", ha reconegut la institució dirigida per Haruhiko Kuroda, advertint que, a pesar que les respostes ofertes pel govern i el Banc del Japó han tingut alguns efectes positius, les condicions de finançament són menys acomodatícies.

En aquest sentit, el BoJ ha decidit unànimement ampliar el rang de garanties acceptables per participar en el fons especial per a empreses que va introduir la institució el mes de març per tal d'ajudar les companyies a fer front a les dificultats econòmiques provocades per la pandèmia. A més, s'incrementarà el nombre de contraparts acceptades, i s'aplicarà un taxa d'interès positiva del 0,1% sobre el saldo dels balanços de les institucions financeres de la institució en relació amb els préstecs concedits a través d'aquest fons.

REBAIXA DE PREVISIONS

El Banc del Japó ha revisat substancialment a la baixa les seves projeccions macroeconòmiques per reflectir l'impacte de la pandèmia al país, que finalment s'ha vist forçat a decretar l'estat d'alarma.

Així, el banc central ara preveu que el PIB del Japó caurà al 2020 entre un 3% i un 5%, quan el mes de gener passat anticipava un creixement d'entre el 0,8% i el 1,1%. No obstant això, confia que l'economia rebotarà al 2021, amb una expansió d'entre el 2,8% i el 3,9%, enfront de l'anterior rang d'entre l'1% i el 1,3%, mentre que per a 2022 espera un creixement d'entre el 0,8% i l'1,6%.

Quant a la inflació, les noves projeccions del BoJ tornen a allunyar el compliment de l'objectiu d'estabilitat de preus, ja que enguany apunten a una baixada de preus d'entre el 0,3% i el 0,7%, quan al gener esperava una pujada d'entre l'1% i l'1,1%, mentre que per a 2021 el banc central preveu una inflació d'entre el 0% i el 0,7%, comparat amb una forquilla d'entre el 1,2% i l'1,6% que contemplava prèviament. Així mateix, per a 2022, la institució anticipa una inflació d'entre el 0,4% i l'1%.

Referent a això, Marcel Thieliant, analista sènior per al Japó de Capital Economics, apunta que la decisió de no tocar els tipus d'interès, malgrat la rebaixa de previsions per a la inflació i el PIB, suggereix que "les possibilitats d'una retallada de tipus estan disminuint" i assenyala que el banc central nipó podria esperar per reduir el preu del diner fins que el brot hagi estat contingut.

De fet, uns quants membres del Consell del BoJ han lamentat l'impacte dels baixos tipus d'interès sobre la rendibilitat dels bancs japonesos, per la qual cosa una rebaixa addicional dels tipus podria anar en detriment dels marges aplicats als préstecs, i això al seu torn podria fer reticent el banc central a "tirar més llenya al foc".

contador