El Banc d'Espanya demana una política fiscal contundent pel risc d'una crisi encara pitjor

Creu que la pertorbació "serà més llarga del que s'anticipava i pot causar danys persistents"

Bolsamanía
Bolsamania | 18 mai, 2020 16:12
ep el gobernador del banco de espana pablo hernandez de cos comparece en comision de economia y
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, advoca per una acció decidida i contundent per frenar la crisi econòmica provocada pel COVID-19 davant el risc que es pugui convertir en una crisi estructural, i ha dit que en una primera fase la política fiscal ha d'estar en primera línia.

Durant la seva compareixença aquest dilluns davant la Comissió d'Assumptes Econòmics del Congrés per a explicar l'impacte de la COVID-19 sobre l'economia i analitzar les mesures aprovades per fer front a aquesta crisi, Hernández de Cos ha assenyalat que el millor instrument en la fase actual de la pandèmia és utilitzar la política fiscal en primera línia de defensa per evitar la suspensió de l'activitat.

"Aquesta crisi, molt severa, temporal, però amb efectes persistents, i global exigeix una resposta de política econòmica contundent, limitada en el temps i coordinada a escala internacional", ha expressat, afegint que la "magnitud de la pertorbació, la incertesa sobre la seva durada i l'heterogeneïtat dels seus efectes i de la posició de partida dels agents, ens obliga els supervisors a exercir una vigilància estreta i permanent".

També ha afirmat que l'actual situació requereix pal·liar la pèrdua de renda de les llars, pel que ha apuntat que és raonable repartir entre el conjunt de la societat els costos d'aquesta crisi amb accions focalitzades. Per a Hernández de Cos l'impacte econòmic del coronavirus és "molt intens" i enguany la reculada del PIB serà "la més voluminosa en temps de pau", al mateix temps que ha dit que la pertorbació "serà més llarga del que es preveia, i pot causar danys persistents".

En la seva opinió, l'estratègia ha de basar-se en un programa de consolidació pressupostària a mitjà termini que, a través d'una revisió de la despesa i de l'estructura i capacitat impositives, permeti sanejar les nostres finances públiques, així com en un programa de reformes estructurals que elevin la capacitat de creixement econòmic i, per tant, ampliïn les bases impositives necessàries per finançar el nivell desitjat de despesa.

MILLORAR LA RECAPTACIÓ I REVISAR DESPESA

El governador del Banc d'Espanya també ha reclamat la necessitat d'assolir un "acord polític" per a "diverses legislatures" amb la finalitat d'impulsar un programa de "reformes estructurals" que permetin el sanejament dels comptes públics, amb una revisió de la despesa i la millora dels ingressos fiscals. Ha cridat a posar en marxa aquesta estratègia quan s'hagi superat la pandèmia, si bé ha incidit en què "el seu disseny i comunicació no haurien de fer-se esperar".

Així mateix, ha demanat evitar "una retirada prematura de les mesures fiscals d'emergència, perquè això augmentaria el risc que el creixement econòmic sofrís danys més duradors". No obstant això, la contrapartida necessària d'aquest activisme fiscal és l'anunci prompte d'una estratègia de reducció dels desequilibris fiscals per a la seva implementació gradual posterior", ha dit.

També ha advertit del "grau d'incertesa inusualment elevat" d'aquesta crisi, davant les "nombroses incògnites sense aclarir" sobre la malaltia, que afectarà unes restriccions sobre l'activitat economia; com més "hibernació", ha dit, "més danys sofrirà l'activitat".

Respecte a les accions empreses, Hernández de Cos ha criticat com a "insuficient" la resposta adoptada fins al moment per les autoritats europees, perquè considera que "existeix clarament marge per potenciar la resposta" i, davant la "magnitud" de la crisi, considera que augmentar aquestes mesures "no és una opció, sinó una necessitat". Considera que la Unió Europea (UE) ha de ser més ambiciosa, és vital el desplegament d'un mecanisme potent de compartició d'esforços fiscals que permeti als seus membres finançar-se adequadament i generi un actiu segur genuïnament europeu

contador