Tot i això, l'organisme eleva la seva previsió de creixement per al 2022, situant el PIB al 4,6%
Una de freda i una de calenta. El Banc d'Espanya, "en una conjuntura extraordinàriament incerta", revisa lleugerament a la baixa el creixement de l'economia espanyola per al 2023 i el 2024, mentre l'eleva per al 2022. L'organisme col·loca l'avanç del Producte Interior Brut (PIB) el 4,6%, 1,3% i 2,7%, respectivament. Per la seva banda, les estimacions d'inflació es rebaixen de cara al 2022 i el 2023, però pugen per al 2024.
En comparació amb les anteriors projeccions publicades pel Banc d'Espanya a l'octubre, les actuals mostren una revisió de 0,1 punts percentuals a l'alça del creixement del PIB el 2022, a causa fonamentalment d'un avenç més intens del projectat per a la segona meitat del any.
Per contra, i davant l'efecte de factors externs, el creixement previst per al 2023 es revisa en 0,1 punts percentuals a la baixa com a conseqüència, sobretot, de l'empitjorament del context exterior. Per al 2024, la rebaixa és de 0,2 punts percentuals fonamentalment a causa del supòsit incorporat sobre l'extensió el 2023 d'una part de les mesures en vigor durant el 2022 per reduir l'impacte de la crisi energètica, la retirada de la qual al començament del 2024 dona lloc un impacte negatiu sobre l'activitat en aquest exercici, com explica l'organisme espanyol.
Les xifres estimades de PIB suposen que la feblesa de l'activitat encara continuaria sent significativa al primer trimestre del 2023 com a conseqüència dels factors adversos que han penalitzat l'avenç del PIB a la segona meitat del 2022. No obstant això, el Banc d'Espanya estima que a partir del segon trimestre de l'any que ve el creixement econòmic recuperaria vigor de manera gradual, a mesura que, entre altres factors, millorin les rendes reals dels agents com a conseqüència de la disminució gradual de les pressions inflacionistes, es recuperin els mercats exteriors i es despleguen els projectes d'inversió vinculats amb el programa Next Generation EU.
Amb aquestes dades, es pot donar per descartada una recessió al nostre país? El Banc d'Espanya ho deixa clar: "És precipitat descartar cap escenari en un context de tanta volatilitat en què podem estimar els números amb molta incertesa".
Sota la trajectòria projectada, el PIB de l'economia espanyola recuperarà el nivell previ a la pandèmia entre finals del 2023 i començaments del 2024.
A més, s'inclouen ara també previsions de cara al 2025, un exercici per al qual vaticina un creixement del PIB del 2,1%.
El Banc d'Espanya matisa que, a curt termini, els riscos al voltant de les projeccions de creixement estan orientats fonamentalment a la baixa, mentre que en el cas de les projeccions d'inflació predominen els riscos a l'alça. Cap al final de l'horitzó temporal considerat, els riscos es troben, en termes generals, equilibrats.
Sobre l'ocupació, l'estimació de la taxa d'atur es quedaria al 12,8% aquest any, per passar al 12,9% el 2023 i moderar-se fins al 12,2% el 2024 i el 12% el 2025.
LA INFLACIÓ ES VEURÀ CONDICIONADA PELS PREUS ENERGÈTICS
Pel que fa als preus, les projeccions macroeconòmiques mostren que la taxa d'inflació general es desaccelerarà des del 8,4% el 2022 fins al 4,9% el 2023, el 3,6% el 2024 i l'1,8% el 2025, amb la qual cosa es revisa a la baixa el ritme de l'avanç dels preus el 2022 i el 2023, però a l'alça el 2024 en comparació amb el que s'ha projectat a l'octubre, quan les xifres eren del 8,7%, 5,6% i 1,9%, respectivament.
L'organisme detalla que, el 2022, la revisió es deu principalment a les sorpreses a la baixa recents, mentre que les revisions per al 2023 i el 2024 s'expliquen principalment pel supòsit relatiu a l'extensió d'una part de les mesures per reduir l'impacte de la crisi energètica al llarg del 2023 i la posterior retirada el 2024.
Per la seva banda, preveuen que el component subjacent de la inflació arribarà al 3,8% aquest any i es moderarà fins al 3,4%, el 2,2% i l'1,8% el 2023, 2024 i 2025, per sota del 3,9%, 3,5% i 2,1%, respectivament, projectat a l'octubre. A aquesta reducció contribuirien, entre altres factors, l'esvaïment progressiu de les distorsions que afecten les cadenes globals de subministrament i l'impacte gradual de la normalització i l'enduriment posterior de la política monetària.
"Aquest camí es veurà molt condicionat per la trajectòria que els preus energètics puguin seguir durant els propers trimestres -cosa que, al seu torn, dependrà de factors molt diversos, com l'evolució de la guerra a Ucraïna, el comportament de la temperatura a Europa durant els dos propers hiverns i el grau de dinamisme de l'economia xinesa, i per la durada, el disseny i la intensitat de les mesures públiques –actuals i futures– desplegades per mitigar l'encariment de l'energia”, assenyala.
EL PREU DELS ALIMENTS SEGUIRÀ PUJANT
Una part important de l'evolució de les taxes d'inflació són conseqüència de l'alça dels aliments, que han pres el camí contrari a la taxa general i han mantingut les pujades. I continuaran així. El Banc d'Espanya considera que el pic en el preu dels aliments encara no s'ha aconseguit.
"El que es desprèn de les tendències que s'observen de l'evolució és que encara hi ha alguna part dels increments de preus per traslladar-se als preus de consum", expressa. Quant queda perquè es toqui sostre? "Ho veurem als propers mesos", però no és clar en quin moment, atesos els dubtes i la incertesa.