Aquesta pujada suposa una dècima més que durant el primer trimestre
El Banc d'Espanya, al seu Butlletí Econòmic trimestral, apunta que l'economia espanyola podria haver crescut un 0,9% durant el segon trimestre de 2017. Un augment que és una dècima més que durant el primer i dos més que durant l'últim de 2016. Una de les raons, segons assenyala l'organisme, és que el consum privat devia recuperar un major vigor durant la primavera, "donant suport a la continuació del procés de generació de llocs de treball i en la prolongació de condicions financeres favorables".
Un creixement que contrasta amb l'assenyalat pel ministre d'Economia, Luis de Guindos, que va estimar la setmana passada que l'economia d'Espanya es podria haver disparat fins al 4% durant el segon trimestre de l'any. "L'economia espanyola, si agafem les dades trimestrals i els anualitzem, segurament ha crescut entre el 3,5% i el 4% durant aquest segon trimestre", ha apuntat el ministre.
"En línia amb l'expansió de l'activitat, l'ocupació devia mostrar més dinamisme durant el segon trimestre, d'acord amb els últims indicadors publicats"
A més, al butlletí s'explica que la inversió en construcció podria haver accentuat també el to positiu mostrat durant el primer trimestre, d'acord amb la informació procedent dels indicadors contemporanis. Per contra, la despesa en béns d'equip devia moderar el seu ritme d'avanç, després de mostrar un creixement molt elevat al començament de l'any.
Pel que fa a l'ocupació, "en línia amb l'expansió de l'activitat, l'ocupació hauria mostrat més dinamisme durant el segon trimestre, d'acord amb els últims indicadors publicats". En concret, les afiliacions a la Seguretat Social van registrar al maig un creixement de l’1,0% en termes de la taxa de variació intertrimestral mòbil de tres mesos de la sèrie desestacionalitzada, una dècima per sobre del ritme d'avanç del primer trimestre del 2017.
Per branques d'activitat, el Banc d'Espanya s'observa un repunt del ritme de creixement de l'ocupació en l'agricultura i en l'agregat de serveis de mercat, mentre que, en la resta de branques, l'augment de la xifra d'afiliats va mantenir una tònica de relativa estabilitat.
El nombre d'aturats registrats al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) va perllongar fins al maig el camí descendent que mostra, amb una disminució del 3,3% en termes de la taxa de variació intertrimestral mòbil de tres mesos de la sèrie desestacionalitzada.
La informació relativa al sector exterior suggereix una prolongació del comportament expansiu dels fluxos comercials amb una contribució neta en el creixement del producte que devia estar de nou positiva, "com passa des del primer trimestre del 2016". Així assenyala que aquesta "escassa informació disponible del segon trimestre" tendeix a apuntar cap a una lleugera disminució de la contribució positiva de la demanda exterior neta al creixement intertrimestral del PIB, que durant els tres primers mesos de l'any es va situar als 0,2 punts percentuals.
D'altra banda, els preus de consum, la taxa de variació interanual havia repuntat fins al 3% durant els mesos de gener i febrer, s'han desaccelerat significativament amb posterioritat, fins a una taxa de l’1,9% al maig. El Banc d'Espanya explica que aquesta evolució s'explica per la notable desacceleració del component energètic, de gairebé 10 punts percentuals entre gener i maig, com a conseqüència de l'evolució del preu del petroli i de l'abaratiment de l'electricitat.
Així mateix, l'IPC no energètic va créixer al maig un 1%, una dècima menys que al gener, en un context en què l'acceleració del component de serveis es va veure compensada per l'evolució de signe oposat dels preus dels béns industrials no energètics.
Durant la part transcorreguda del segon trimestre, l'organisme assenyala que la volatilitat dels mercats financers nacionals ha continuat en nivells molt reduïts, els tipus d'interès dels valors de renda fixa han disminuït i els d'actius de renda variable han seguit, en conjunt, revalorant, en línia amb el que ha passat a la resta de l'Eurozona.
El Banc d'Espanya apunta que el creixement de la despesa en consum de les llars es devia situar al 0,7% durant el segon trimestre, enfront del 0,4% registrat al trimestre anterior. Malgrat aquesta acceleració, el consum devia mostrar una evolució més moderada entre gener i juny d'aquest any que en la segona meitat de 2016, en un context en què el repunt de la inflació podria haver afectat les decisions de despesa d'aquells llars amb menor capacitat per acomodar l'increment dels preus energètics.
L'activitat empresarial, aproximada pel valor afegit de l'economia de mercat, hauria continuat augmentant el seu ritme d'expansió durant el segon trimestre, recolzada principalment en les activitats d'indústria i energia i als serveis de mercat.