Perquè les entitats puguin cobrir "les pèrdues potencials" derivades dels riscos actuals
El Banc d'Espanya creu que el impacte potencial de l'actual context d'incertesa sobre el sector bancari exigeix extremar la prudència. "Les entitats hauran d'augmentar les provisions per poder cobrir les potencials pèrdues", ha expressat el governador de l'organisme, Pablo Hernández de Cos.
"En un horitzó una mica més ampli (que es pot estendre un o dos anys), és quan es manifestarien bona part dels efectes negatius sobre la capacitat de llars i d'empreses per fer front a les seves obligacions financeres del context actual i previst. Com a conseqüència, les entitats hauran d'augmentar les seves provisions per poder cobrir les potencials pèrdues", ha assenyalat durant la inauguració del V Fòrum de Banca organitzat per El Economista.
Segons ha detallat Hernández de Cos, l'estimació de l'impacte de l'actual context sobre la rendibilitat i la solvència del sector bancari és complex. D'una banda, l'augment dels tipus d'interès suposarà que les noves operacions de préstec generaran més rendiments, igual que els préstecs ja existents concedits a tipus variable. Així, cal esperar que els ingressos bruts augmentin, en particular a curt termini.
No obstant això, els seus costos de finançament també es veuran impulsats a l'alça, tant els corresponents als instruments de deute emesos als mercats financers com als dipòsits. A més, cal esperar que el volum de dipòsits es vegi impulsat a l'alça, en augmentar-ne la remuneració i a causa de l'entorn d'incertesa.
D'altra banda, l'augment dels tipus d'interès també es tradueix de manera immediata en una revisió a la baixa de les valoracions dels títols de renda fixa, pública i privada, que les entitats tenen als balanços.
Hernández de Cos ha conclòs la seva intervenció destacant que ens trobem davant d'una situació macrofinancera "molt complexa, caracteritzada per l'elevada inflació, l'enduriment de les condicions de finançament i l'augment de la incertesa, que ja ha provocat una desacceleració de l'activitat econòmica al tercer trimestre i una revisió a la baixa generalitzada de les perspectives de creixement per als trimestres següents”.
En aquest context, creu que cal extremar la prudència i fer un seguiment minuciós dels riscos, que poden experimentar una evolució adversa de forma ràpida i obligar a plantejar nous escenaris de tensió. "Tot això ens porta a recomanar a les entitats que siguin molt curoses amb la seva política de provisions i amb la seva planificació del capital als propers trimestres".