El supervisor considera que la bonança dels mercats financers constitueix "una font de risc"
Els inversors s'estan mostrant optimistes el 2017. Això ha permès a les borses començar l'any amb importants pujades durant el primer trimestre, que es tradueixen en un ral·li del 11% de l'IBEX 35, després de disparar-se un 9,5% al març en la seva major pujada mensual des de 2013. En Wall Street, el S&P 500 s'anota un 5,5% durant el mateix període. No obstant això, aquestes pujades són precisament una font de risc per a l'economia per l'excessiva complaença i optimisme als mercats, segons alerta el Banc d'Espanya (BdE).
En concret, el supervisor ha revisat a l'alça la seva previsió de creixement per a Espanya en tres desenes fins al 2,8% en 2017, mentre que espera un increment del PIB mundial del 3,3% per aquest any. Però la institució governada per Luis María Limiti ha posat el focus sobre els riscos sobre les perspectives de creixement.
En particular, assenyala el BdE, l'evolució borsària suposa una de les principals amenaces pel possible sobreescalfament de les borses. “El propi estat actual de bonança dels mercats financers constitueix una font de risc, a la mesura en què pogués estar reflectint una confiança excessiva a l'inici d'una etapa de creixement més elevat i de desaparició dels riscos de deflació”, assenyala el document.
Aquesta evolució dels mercats de renda variable, amb fortes pujades en l'acumulat de l'any, mostra l'expectativa d'aplicació de polítiques econòmiques de la nova administració de Donald Trump als Estats Units “afavoridores d'un major creixement i inflació al curt termini, com una possible expansió fiscal, infravalorat aparentment la incidència de tals polítiques sobre el ritme de normalització monetària -per part de la Reserva Federal (Fed)- en aquest país, així com altres aspectes més perniciosos”, argumenta el BdE, que ja va assenyalar al març que el magnat és un "fre a la globalització".
Durant els últims mesos, recorda l'organisme, ja s'ha vist un increment de les rendibilitats negociades als mercats de deute sobirà dels països desenvolupats com a conseqüència de les pressions inflacionistes, en gran part per les expectatives que ha portat amb si la victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials del novembre passat. Tot i que “encara és prematur identificar amb suficient concreció la naturalesa d'aquesta recent trajectòria alcista”, admet el BdE, “un hipotètic tensionament addicional en la corba de tipus, especialment si té lloc de manera abrupta, podria ser una font de pertorbacions als mercats financers”, sosté el supervisor.
Un dany que es produiria, especialment, a les economies més endeutades. Per exemple, Espanya: “Donats els nivells d'endeutament de la nostra economia i les seves quantioses necessitats de finançament procedents de l'exterior, un eventual inici d'un cicle alcista dels tipus d'interès podria incidir negativament sobre les rendes i la fortalesa patrimonial d'alguns agents”, adverteix l'informe sobre perspectives macroeconòmiques.
Així mateix, l’“eventual” acceleració del ritme de pujades de tipus i reducció del balanç per part del banc central nord-americà, a causa de les pressions inflacionistes esmentades, “podria revertir els fluxos recents d'entrades de capitals a les economies emergents, entre les quals el manteniment del complex context financer de l'economia xinesa continua constituint un focus de risc”.
Entre les derivades negatives que esmenta sobre les polítiques de Trump podria figurar-hi també el gir cap a una menor mobilitat internacional de mercaderies i persones. És a dir, el temut proteccionisme del que va fer gala durant la campanya electoral durant la seva carrera per la Casa Blanca. Recentment, agrega el Banc d'Espanya, “s'ha observat una intensificació de la propensió a la introducció de barreres proteccionistes en algunes economies desenvolupades”, que no és un fenomen únicament nord-americà, i que seria perniciós per a l'economia espanyola, “la recuperació de la qual s'ha vist molt afavorida per l'expansió de les exportacions i que encara es troba immersa en un procés de correcció del seu desequilibri exterior”, en un context en el qual el comerç internacional també podria veure afectat pel desenvolupament del Brexit.
SENSE SOBREESCALFAMENT AL MERCAT DE L'HABITATGE
En el cas del mercat d'habitatge, el Banc d'Espanya no percep “cap tipus de sobreescalfament”, segons ha assegurat el director general d'Economia i Estadística, Pablo Hernández de Cos, a les declaracions que recull Europa Press i que ha realitzat durant la presentació de les projeccions macroeconòmiques.
En aquest sentit, assenyala que encara que les taxes de creixement al mercat poden ser “significatives”, el repunt es produeix després d'un procés d'ajustatge important en termes de transaccions i preus, en paral·lel al despalanquejament de l'economia espanyola.