La majoria dels analistes contemplava una darrera pujada de 25 punts bàsics
Sorpresa amb l'última decisió del Banc d'Anglaterra (BoE), que ha anunciat una pausa en el cicle de pujades, de manera que, de moment, deixa els tipus d'interès al 5,25%, el nivell més alt des de l'abril del 2008. Gran part dels analistes contemplava una última pujada de 25 punts bàsics.
En concret, del Comitè de Política Monetària (MPC) del BoE, cinc membres han votat a favor de deixar la taxa bancària sense canvis, mentre que els altres quatre van preferir un augment de 25 punts bàsics, fins al 5,5%.
Suposa la primera pausa després de 14 pujades de tipus consecutives des de l'inici del cicle d'ajust el desembre del 2021.
"Per a la majoria dels membres, els darrers esdeveniments van significar que la decisió de mantenir el tipus bancari sense canvis en aquesta reunió en lloc d'augmentar-lo estava finament equilibrada. Era probable que les condicions justifiquessin que es mantingués una postura política restrictiva fins que s'haguessin aconseguit avenços materials per tornar la inflació a l'objectiu del 2% de manera sostenible, però per a un membre, els riscos d'un ajust excessiu de la política havien seguit augmentant, augmentant la probabilitat de pèrdues de producció i volatilitat que requeririen canvis de política més pronunciats", expliquen.
Un dia abans de la decisió de l'organisme britànic, la dada d'inflació va resultar ser millor del que s'esperava, amb una caiguda l'agost fins al 6,7% quan el consens preveia una pujada fins al 7%.
"Al Regne Unit, les expectatives sobre els tipus bancaris implícites als preus de mercat havien caigut durant el període immediatament previ a la reunió de l'MPC, després de la publicació de l'IPC d'agost. Això havia deixat les expectatives del mercat per a la decisió sobre la taxa bancària del setembre en un delicat equilibri entre un augment de 25 punts bàsics i cap canvi", assenyala el document del BoE.
Tot i això, el Banc d'Anglaterra matisa que continuarà monitoritzant de prop els indicis de pressions inflacionàries persistents i la resiliència en l'economia en conjunt: "La política monetària hauria de ser prou restrictiva durant el temps suficient perquè la inflació torni a l'objectiu del 2% de manera sostenible a mitjà termini, d'acord amb el mandat del Comitè”.
I, encara que reconeixen que la inflació "ha caigut molt els últims mesos" i creuen que ho continuarà fent, "no hi ha lloc per a la complaença. Necessitem assegurar-nos que la inflació torni a la normalitat i continuarem prenent les decisions necessàries per aconseguir precisament això".
D'altra banda, el Comitè també va votar unànimement a favor de reduir l'estoc de compres de bons del govern del Regne Unit fetes amb finalitats de política monetària i finançades mitjançant l'emissió de reserves del banc central en 100.000 milions de lliures durant els dotze propers mesos, a un total de 658.000 milions.
POQUES PISTES SOBRE ELS PROPERS PASSOS
Després d'aquesta reunió, els analistes de Pantheon Macroeconomics no veuen possible predir amb confiança el resultat de les dues últimes trobades aquest any, "atesa la divisió marginal de vots d'aquest mes i els intents deliberats del Comitè de mantenir obertes les opcions".
"Però com que les enquestes apunten a un augment més gran de la capacitat ociosa del mercat laboral, una lleugera desacceleració en el creixement dels salaris i una menor inflació per a cap d'any, els arguments per tornar a pujar probablement no seran més forts el novembre o desembre que avui. En conseqüència, ara pensem que el 5,25% serà el nivell màxim del tipus bancari en aquest cicle de pujades”, diuen.
Per la seva banda, a OANDA esperen veure una votació igualment ajustada a la propera reunió, "el resultat de la qual dependrà encara més de les dades, ja que clarament no hi ha un consens predominant al Comitè". Sobre el document del BoE, comenten que, "si bé es podria argumentar que és una mica críptic, és lluny del missatge que els tipus es mantindran alts per més temps que estem rebent de la Reserva Federal, el BCE i altres".
"El banc sembla haver arribat a la conclusió que la política monetària ja és prou estricta per frenar el fort creixement dels salaris, atesa la debilitat que sorgeix en altres parts del mercat laboral, suficient per portar la inflació novament a l'objectiu. L'MPC encara fa referència a la seva flexibilitat per reaccionar si les coses canvien, però el més probable és que aquest sigui el pic en aquest cicle de tipus d'interès del Regne Unit”, afirmen a Omnis Investments.
Per ING, "el que està molt clar és que el BoE deixa totes les opcions sobre la taula per al novembre": "El Banc d'Anglaterra ha votat a favor de mantenir els tipus sense canvis i sospitem que això vol dir que el cicle d'ajust ja s'ha acabat". Creuen que l'organisme "romandrà en espera en el futur previsible" i no descarten un augment el novembre, "però probablement requerirà una gran sorpresa a l'alça en la inflació de serveis o en les dades salarials".
Els experts de Berenberg qualifiquen la decisió com a "correcta". "Encara que esperàvem una última pujada, fer una pausa ara redueix el risc que el banc ajusti massa les polítiques i porti el Regne Unit a una recessió innecessària durant l'hivern". Preveuen que mantingui el tipus bancari sense canvis al 5,25% fins al quart trimestre del 2023 i el primer trimestre del 2024, abans que la primera retallada es produeixi al segon trimestre del 2024. "Per a finals del 2024 projectem uns tipus del 4%, xifra que implica 125 punts bàsics de retallades totals el proper any".