El Banc d'Anglaterra manté els tipus d'interès a l 0,25% i revisa a l'alça la inflació per 2017

El BoE espera que els preus pugin fins al 2,7% aquest trimestre i acabin l'any lleugerament per sota del 3%

  • El banc central ha revisat lleugerament a la baixa les previsions de creixement de febrer, fins a l’1,9%
  • Només un membre del Comitè de Política Monetària del banc central ha votat a favor d'incrementar les taxes
  • El banc central assenyala al seu comunicat que la pujada de tipus podria arribar abans de finals de 2019
Noemí Jansana
Bolsamania | 11 mai, 2017 17:32
mark carney, governor of the bank of england
El governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney

Tal com s'havia previst per la immensa majoria d'analistes, no hi ha hagut canvis ni en el dels tipus d'interès ni en la política monetària per part del Banc d'Anglaterra (BoE). L'organisme ha mantingut les taxes al mínim històric del 0,25% i també ha deixat intacte el programa de compres d'actius en 435.000 milions de lliures mensuals. La lliura ha reaccionat amb caigudes fins a aconseguir un mínim setmanal per sota dels 1,2850 dòlars, tot i que el BoE ha assenyalat que els tipus d'interès pujaran abans de la data prevista, durant la segona meitat de 2019.

"Era poc probable que la decisió d'aquest mes de maig oferís cap sorpresa donada la proximitat de la cita electoral del 8 de juny", assenyala Craig Erlam, analista d’Oanda. Ni tan sols hi ha hagut variacions en el nombre de membres del Comitè de Política Monetària (MPC per les sigles en anglès) que han votat a favor d'incrementar el preu al qual es presta els diners. Kristin Forbes ha mantingut la seva aposta per incrementar els tipus aquest mes, però els altres set membres amb dret a vot del BoE s'han decantat per mantenir la taxes al seu nivell més baix de tots els temps.

El regulador britànic ha acompanyat la seva decisió amb un comunicat en què ha assenyalat que l'organisme podria emprendre una pujada de tipus abans de la data esperada pel mercat, cap a finals de 2019, cosa que indica que espera que el Brexit s'escometi en el temps previst de dos anys.

Durant la seva posterior roda de premsa, el governador del banc central del Regne Unit, Mark Carney ha reiterat que "tal i com ha estat el cas des del nostre pronòstic d'agost, assumim que el procés de sortida de la Unió Europea (UE) serà suau, cosa que significa que hi haurà consens sobre acords comercials futurs i hi haurà una transició o un període d'implementació des de la negociació fins a aquest nou acord".

Junts amb la decisió també s'ha fet públic l'informe de previsions trimestrals sobre l'economia del BoE en què ha indicat que l’economia s'expandirà fins a l'1,9% aquest 2017, en comparació amb el 1,8% de 2016. El banc central ha revisat lleugerament a la baixa les previsions de creixement de febrer, quan preveia que l'economia avançaria un 2% aquest any. L'organisme també ha pronosticat que el país es desacalorarà el 2018 fins al 1,7%, una dècima més del 1,6% projectat al febrer.

Els majors canvis han arribat a l'informe trimestral d'inflació, que ha estat revisada a l'alça després que els preus hagin avançat més del que s'esperava durant els últims mesos. La inflació va pujar al 2,3%, el seu major nivell en tres anys, a causa de l'encariment dels preus del petroli i de la forta depreciació de la lliura des del referèndum sobre el Brexit del 23 de juny, que ha encarit les importacions. El BoE Espera ara que la inflació augmenti fins al 2,7% aquest trimestre, per sobre del 2,4% previst al febrer. A més, ha assenyalat el regulador que preveu que els preus segueixin pujant per sobre del seu objectiu del 2% durant els pròxims mesos fins a arribar a una xifra "lleugerament per sota del 3% durant el quart trimestre".

El BoE espera que els preus pugin fins al 2,7% durant el segon trimestre i acabin l'any lleugerament per sota del 3%

L'atenció dels operadors se centra en la senda que poden adoptar els tipus d'interès en el futur davant la creixent creença entre els inversors que el BoE no anunciarà pujades en el preu al qual es presta els diners fins que finalitzin els dos anys de negociacions entre el Regne Unit i Brussel·les sobre els termes del Brexit.

A l'agost de 2016, dos mesos després del referèndum en el qual es va decidir que el Regne Unit abandonaria la Unió Europea, el Banc d'Anglaterra va rebaixar els tipus d'interès en 25 punts bàsics, fins al 0,25%, el nivell més baix de la història de l'entitat. En aquesta mateixa reunió, el Comitè va decidir elevar el programa de compra d'actius fins als 435.000 milions de lliures.

LA LLIURA, EN MÍNIMS D'UNA SETMANA

La reacció de la lliura no s'ha fet esperar i la moneda britànica cau un 0,5%, fins a preus per sota dels 1,2890 dòlars, davant la decepció dels inversors que esperaven que un altre membre de l'MPC s'unís a Forbes del costat dels 'falcons'.

A més de la publicació de la decisió de política monetària del Banc d'Anglaterra (BoE), la divisa britànica s'ha mantingut molt ocupada també amb la publicació de les dades de producció industrial i manufacturera. Tot i que les dades dels PMI de la setmana passada suggerien una millora de l'economia del Regne Unit, les xifres d'avui han explicat una història molt diferent. La primera, inesperadament ha caigut tres dècimes al rang mensual, fins al -0,6%, mentre que la segona ha deixat un resultat pitjor del que s'esperava del -0,5%. Cap d'aquestes dades ha estat celebrada per la lliura, que també es deixa un 0,4% contra l'euro, fins a les 0,8440 lliures.

contador