Les borses estan celebrant el pacte europeu amb fortes alces
Les borses estan gaudint aquest dimarts després de l'acord al qual finalment han arribat els líders europeus sobre el Fons de Recuperació de la Unió Europea (UE). Els polítics del Vell Continent diuen que és un pacte "històric", un pacte que destina 750.000 milions a la recuperació del bloc després de l'impacte de la pandèmia, amb 390.000 milions en transferències directes -110.000 milions menys dels que recollia la primera proposta- i la resta (360.000 milions) en forma de préstecs que han de retornar-se.
Charles Michel, president del Consell Europeu, ha posat l'accent en el missatge que envia l'acord, un missatge d'una Europa unida davant l'adversitat. "Es tracta molt més que de diners", ha remarcat. Els experts opinen el mateix. Creuen que aquest és "un gran pas endavant per a Europa" després de quatre dies d'intenses negociacions, tal com subratlla Berenberg.
"Per primera vegada, la Unió Europea serà una força important als mercats de deute sobirà. L'acord autoritza la Comissió Europea a manllevar fins a 750.000 milions d'euros per a l'anomenat fons de la 'Pròxima Generació de la UE' al mercat. L'emissió de deute net s'acabarà a la fi de 2026. Els bons seran reemborsats a través del pressupost de la UE fins a finals de 2058", expliquen els experts alemanys.
"Els diners importen. Impulsaran a la recuperació de les economies de la Unió Europea amb una inclinació a favor de la inversió, el medi ambient i el creixement, però el més important és que reforça la cohesió de la regió i pot ajudar a reduir els riscos polítics", insisteixen des de Berenberg.
"NOMÉS UNA FRACCIÓ DEL QUE NECESSITEN ITÀLIA, ESPANYA I GRÈCIA"
Des de Danske Bank també valoren bé un acord que consideren "una part important del camí de la recuperació de la zona euro". Això sí, remarquen que és "una versió diluïda" de la proposta original. "Encara que no resol el problema dels alts nivells de deute, ajudarà a reduir el risc d'una recuperació asimètrica", apunten.
Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, reconeix que els termes de l'acord, amb l'emissió conjunt de deute, transmeten un missatge d'unitat. "Pot ser interpretat com un petit pas cap a una major integració fiscal", explica.
No obstant això, Hewson veu un problema en els plantejaments econòmics. "Els diners en qüestió són només una fracció del que es necessita per ajudar a Itàlia, Espanya i Grècia a sortir de les seves dificultats actuals. Aquest acord és probable que sigui un altre pegat en una unió monetària disfuncional, ja que va trontollant d'una crisi a l'altra", critica.
Hewson recorda a més que aquest acord haurà de ser aprovat per tots els Parlaments membres de la UE durant les pròximes setmanes. "Això significa que és poc probable que hi hagi fons disponibles fins a principis del pròxim any com molt aviat, i fins i tot si tots els fons es posen a disposició, els diners no serà ni des de lluny suficient per compensar els milers de milions d'euros d'ingressos fiscals perduts, que han enfonsat als països del sud d'Europa encara més profundament en els seus forats negres fiscals", reconeix.