Ajorna la decisió sobre si el BCE mitigarà els efectes dels tipus negatius l'estiu
Com s'esperava àmpliament el mercat, el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, no ha aclarit ni un dels dubtes al voltant de les mesures anunciades el març. Tampoc ho ha fet sobre els mecanismes que l'institut emissor valora per mitigar l'efecte dels tipus negatius en els bancs, "si és que n'hi ha", ha declarat el banquer central abans de desplegar, una vegada més, les seves ales de colom després del conclave d'abril.
Durant la seva compareixença, el banquer central ha declarat que la d'aquest mes no ha estat una reunió operativa, sinó que el seu "objectiu principal era reafirmar la disposició a actuar si la contingència ho justifica".
Com esperava el mercat, ha donat zero detalls sobre les operacions de refinançament a llarg termini que començaran el setembre (TLTRO per la seva sigles en anglès). I ha explicat que "es comunicaran els detalls sobre els termes precisos de la nova sèrie d'operacions de finançament en una de les nostres pròximes reunions". La fixació de preus de les noves TLTRO-III "tindrà en compte una avaluació exhaustiva de la cadena de transmissió de la política monetària, així com l'evolució de les perspectives econòmiques", ha dit Draghi, de manera que el mercat espera que s'anunciïn després de les projeccions macro de l'entitat de juny, probablement el juliol.
Tampoc s'ha mullat sobre els mecanismes que estudia l'institut emissor per mitigar els efectes dels tipus perjudicis a la rendibilitat dels bancs de l'Eurozona. "És massa aviat", ha declarat el banquer central, i ha explicat que "el Consell de Govern ha acordat per ara que es limitarà a analitzar aquest impacte entre aquest moment i la propera reunió", a dos mesos vista.
"Estem analitzant com afecten els tipus negatius a la rendibilitat bancària", indicat Draghi, que ha emfatitzat que es troben actualment en la fase de recopilar dades per veure com afecta el sistema bancari l'entorn de tipus negatius i intervenir, si cal. "Els bancs es veuen afectats de manera diferent depenent del seu model de negoci", ha explicat, abans de precisar que la rendibilitat de les entitats europees és igual que al Japó, però més gran que al Regne Unit, on no hi ha tipus negatius i inferiors que als EUA.
TIPUS D'INTERÈS BAIXOS A LLARG TERMINI?
De la mateixa manera, l'italià ha reconegut que el Consell de Govern no ha avaluat tampoc encara que significarien aquestes mesures, pel que fa a si podrien implicar tipus baixos o negatius per un major període de temps. Ha corroborat que segueix el debat en el si de l'entitat sobre si l'orientació a futur dels mercats ha de o no ampliar-se fins al març de 2020, però sí que ha enviat el missatge que "un increment de tipus disminuiria la nostra confiança en assolir el nostre objectiu d'inflació del 2%".
Tot l'anterior està vinculat a l'evolució de l'economia, la ralentització de la qual és palpable per al banc central. "Si es donés un deteriorament significatiu de les dades, el BCE haurà de prendre grans decisions polítiques que afectarien la corba de tipus d'interès i a la relaxació quantitativa, però és un escenari poc probable per ara, assenyala Anna Stupnytska de Fidelity International.
"La nostra hipòtesi de partida és que el moment de creixement s'estabilitzarà i repuntarà modestament al llarg de l'any, encara que probablement sigui massa aviat per declarar "panorama aclarit", afegeix."A mesura que les perspectives de creixement i inflació millorin durant els propers mesos, és probable que el BCE comenci a considerar tornar a portar els tipus d'interès a zero, però aquesta és una història per a 2020", arrodoneix l'experta de Fidelity.