Les persones que estan sense feina més d'un any representen el 51% del total d'aturats
Les dones i els majors de 45 anys són els col·lectius més afectats per l'atur de llarga durada. Tot i la recuperació de l'ocupació, ja que el nombre de desocupats que està sense ocupació un any o més s'ha reduït en més d'1,7 milions de persones durant els últims cinc anys, els aturats de llarga durada segueixen representant el 51% del total.
L'accés a l'ocupació "no ha seguit la tendència general i semblen cronificats en aquesta situació que redueix la seva ocupabilitat i les seves possibilitats d'incorporar-se al mercat laboral", de manera que la "situació requereix una solució primerenca i es presta més que urgent en el cas d'alguns col·lectius", asseguren des d’Asempleo.
En concret, la part de la població amb edats més avançades, sobretot a partir dels 45 anys. La seva xifra ha augmentat "de manera considerable", ja que durant el segon trimestre de 2018 representaven el 47,8%, enfront del 35,2% de fa cinc anys. Per contra, ha baixat per als individus d'entre 20 i 44 anys, amb més força en els homes d'aquestes edats.
Les dones són majoria pel que fa a desocupació de llarga durada, representant el 53% del total durant el segon trimestre de 2018
També ha augmentat l'atur de llarga durada entre les dones. Durant el segon trimestre de 2013, els homes representaven el 53,1% dels aturats de més d'un any. Ara són les dones les que són majoria en aquest aspecte, representant el 53% durant el segon trimestre de 2018.
Per comunitats autònomes, l'evolució de l'atur de llarga durada ha estat positiva en totes excepte a Navarra, on ha passat del 49,1% el 2013 al 53% en l'actualitat. Les que registren una proporció més gran d'aturats de llarga durada són les Illes Canàries, Extremadura i Galícia (57,9%, 54,2% i 53,3%, respectivament).
A la banda oposada se situen les Illes Balears, que és la que registra un menor percentatge d'aturats de llarga durada (26,1%). El segueixen, encara que distants, La Rioja (42,4%), Múrcia (44,6%) i Catalunya (47,5%).
L'ACCÉS A L'OCUPACIÓ ÉS MÉS COMPLICAT
Els aturats de llarga durada tenen més complicat l'accés a l'ocupació "a causa de la pèrdua d'ocupabilitat" i "l’obsolescència de les seves habilitats". Encara que les seves possibilitats s'han incrementat en 2 punts percentuals des de 2013, fins a arribar al 7,1% durant el segon trimestre d'enguany, és cert que també tenen un 23,1% menys de possibilitats de trobar un lloc de treball que el total d'aturats, una diferència que s'ha incrementat molt durant aquest període, ja que fa cinc anys aquestes possibilitats eren un 13,5% inferiors que les del total.
Amb això, els contractes temporals són "l'opció més viable perquè aquest col·lectiu de desocupats pugui accedir a l'ocupació", en créixer un 1,5% des de 2013. La segueixen l'autoocupació (creix un 0,4%) i els contractes indefinits, encara que la probabilitat de trobar un d'aquests augmenta només un 0,1%.
Els aturats de llarga durada que tenen més dificultats per accedir a l'ocupació són els més grans de 55 anys
Per edats, els aturats de llarga durada que tenen més dificultats per accedir a l'ocupació són els més grans de 55 anys (3,9% enfront del 7,1% de la mitjana). Pel que fa a les probabilitats d'accedir a l'ocupació, la tendència s'inverteix a favor del col·lectiu femení. Les dones van registrar un 7,3% de probabilitat de trobar una feina, enfront del 6,8% dels homes.
Pel que fa a les comunitats autònomes, Catalunya és on més probabilitat hi ha d'accedir al mercat laboral (10,4%). Navarra, tot i el mal comportament d'aquest col·lectiu enfront del total d'aturats, n’és la segona. A l'extrem oposat es troba Extremadura i Galícia (4,5% i 4,6% respectivament).
En aquesta situació, Asempleo considera que "el disseny i l'activació de noves i eficaces polítiques actives d'ocupació, no pot esperar". "El mercat laboral no es pot permetre perdre el valuós capital humà de què disposa i mirar expectant com els aturats de llarga durada, que representen una part important de la seva població activa, va perdent ocupabilitat i oxidant unes habilitats professionals i personals a les quals se'ls segueix podent treure partit".